Er worden zo veel mooie spellen bedacht gemaakt, door bekende maar ook onbekende spelauteurs. Juist voor die laatste groep hebben wij de Auteursstraat: maak kennis met de meest geweldige spellen, die vaak alleen als concept bestaan!

Je vindt de volgende spelauteurs in de Auteursstraat:

Janna Ullrich- no Man’s Land

No Man’s Land is een bordspel dat je laat zien waarom je wél iets te verbergen hebt.
Terwijl je over het bord loopt, laat je een data-spoor achter. Bedrijven en de overheid analyseren deze data: Heb je niet genoeg gesport, niet genoeg tijd met je kinderen doorgebracht? Dan wordt je gedegradeerd en kun je je rechten kwijt raken. Hoe ‘beter’ je als burger bent, hoe meer rechten je krijgt. Winnaar is wie aan het einde van het spel de meeste mensenrechten heeft.
De spelers vertrekken vanuit verschillende posities op de sociale ladder: vluchteling, werkloze, werknemer, werkgever. Spelers krijgen mensenrechten door aan de maatstaven te voldoen of die maatstaven via lobby te veranderen.

no mans land
Arvid Klaversteijn – Rival Spirits

In dit abstracte spel (met een thematische inval) voor 2 spelers neem je de controle over een familie van geesten. Het bord stelt een oud verlaten kasteel voor met 16 kamers. Jij moet de geestenfamilie helpen om het kasteel te bezetten door de geesten van de andere speler “weg te jagen”.
Dit doe je door jouw geesten te verplaatsen naar de kamers waar de tegenstander zich bevindt. De geesten hebben een waarde van 1, 2, 3 of 4 en als de totale som van jouw geesten gelijk of hoger is dan die van de tegenstander jaag je zijn geesten uit de kamer (en uit het spel).
Je kan je geesten in een rechte lijn verplaatsen of verwisselen met een andere geest. En een geest zou geen geest zijn als het niet ook door muren kan verplaatsen.
Je kan het spel op 2 manieren winnen. Het snelste (maar zeker niet de makkelijkste manier) is om het hoofd van de familie (met waarde 4) weg te jagen. De andere manier is om ervoor te zorgen dat je tegenstander in zijn beurt het niet voor elkaar krijgt 1 van jouw geesten weg te jagen. Iedere beurt ben je namelijk verplicht om minimaal 1 geest van je tegenstander weg te jagen.
Het spel is snel te leren, maar biedt veel tactische mogelijkheden. Een potje kan uiteen lopen van slechts een paar minuten tot ongeveer 20 minuten.
In het beginnersspel heb je een vaste opstelling. In het normale spel mag je zelf je geesten opstellen, zodat ieder potje nooit hetzelfde zal zijn.
Kom langs bij de auteursstraat om dit leuke spel uit te proberen!

Rival spirits
The Secret Floor

In dit abstracte spel voor 2 spelers worden 36 vloertegels in een 6 bij 6 vorm neergelegd. Beide spelers krijgen 3 sets van 6 stenen. De bedoeling is om deze stenen tactisch neer te leggen zodat je tegenstander geen geldige zet meer kan doen.
In je beurt leg je een speelsteen neer op een vloertegel. Het symbool waar je op legt bepaalt welke steen je tegenstander moet leggen. Wanneer je een speelsteen plaatst moet die altijd aansluiten bij een steen van het zelfde symbool (tenzij het de eerste steen is). Je kan op 2 manieren winnen: Wanneer je tegenstander geen ruimte heeft om zijn steen te plaatsen (de tegels waarop hij kan zetten zijn bezet) of wanneer hij genoodzaakt is zijn laatste steen van een symbool in te zetten (je dient ten alle tijden een steen van ieder symbool te bezitten).
Het spel duurt slechts 5 tot 10 minuten en doordat de vloertegels willekeurig gegeneerd worden is ieder spelletje anders. Dankzij de simpele regels is het spel snel te leren, maar biedt het daarnaast ook genoeg tactische mogelijkheden om het echt een breinbrekertje te zijn.
Kom zeker eens langs bij de auteursstraat om dit leuke spel uit te proberen!

Secret floor
Fred Horn – I-Qube
iqube
15
15
GLOOP
gloop
Bastiaan Reinink – Los Buenos

In Los Buenos probeer je op slinkse wijze meer goeds te doen dan je medespelers!
Los Buenos is een prachtig dorpje aan de voet van de Andes. Tot een aardbeving het met de grond gelijk maakt!
Iedere speler staat aan het hoofd van een lokale familie die z’n best doet om puin te ruimen, bouwmateriaal te verzamelen en hun dorp weer te herbouwen. Natuurlijk doe je dit niet alleen, je helpt hierbij de andere families zo veel je maar kunt!
Want uiteraard is niemand in het dorp bijgelovig, een aardbeving kan nou eenmaal gebeuren. Maar toch… En het kan in ieder geval geen kwaad wat aan je karma te doen om het lot gunstig te schikken…
Dus gaat het niet alleen om het weer op opbouwen van het dorp, het gaat vooral om de kans te grijpen om zo veel mogelijk goeds te doen. Door andere families te helpen met bouwen, door te koken voor het hele dorp en door bouwmateriaal weg te geven.
Zodat je aan het eind van het spel meer karma hebt opgebouwd dan de rest!
Los Buenos is een tactisch spel voor 2 tot4 spelers en duurt ongeveer 10 minuten per speler.

Website

los buenos
Dennis Merkx – Double Cross

Double Cross is een strategisch spel voor 2 spelers. Tijdens het spel probeer je je eigen schijven aan de kant van de tegenspeler te krijgen.
Lukt dat in een bepaalde configuratie dan scoor je een missie. De schijven probeer je naar de overkant te krijgen door slim gebruik te maken van de tegels met pijlen, maar de andere speler zal hetzelfde proberen.

Speeltijd: 10-20 minuten
Aantal Spelers: 2
Leeftijd: 7+

Double-Cross
Ellis Hendriksen – Try-Angle

Try-Angle is een vlot spelend strategisch spel waarbij ruimtelijk inzicht een pré is. Doel van het spel is om met 4 kleine driehoeken een grote driehoek van je eigen kleur te maken. Door de speciale aanleg mogelijkheden is dit moeilijker dan in eerste instantie gedacht. Een spel dat je zeker eens moet proberen!

Speeltijd: 30 minuten
Aantal Spelers: 2 – 3
Leeftijd: 8+

Try-Angle
Felix – Paco Sako

Paco Ŝako is een bedachtzaam spel met een innovatieve en levendige speelwijze. Gecreëerd vanuit het idee dat schaken vrede, vriendschap en samenwerking uit kan beelden, ontwierp de Nederlandse kunstenaar Felix Albers een spel waarbij de stukken elkaar niet slaan, maar omarmen. Het kunstzinnige en sierlijke ontwerp, waarbij de stukken als ware in een dans samen komen, geeft een geheel nieuwe dimensie en geest aan het schaakspel.

De vier unieke spelregels, ontstaan vanuit dit ontwerp, staan centraal in de Paco Ŝako spelervaring. Het spel is toegankelijk voor jong en oud, nieuw en ervaren schaker. Makkelijk te leren en leuk dankzij de zichtbare patronen, kettingreacties en het behoud van je stukken. Paco Ŝako kan echter ook bijzonder dynamisch worden en grote diepgang bereiken en is daarmee een uitdaging voor zelfs de grootste denker.

paco sako
Timon Sluis, Niek van den Brink en Bart Sluis – Trinamic Spelontwikkelaars
DinoBattle

In Dino Battle moeten dinosaurussen zien te overleven. De kleine dino’s staan op het menu van de grote dino’s, maar soms kunnen kleine dino’s samen een grotere dino verslaan. Zorg dat jij in deze afvalrace als enige overblijft! Een snel en spannend spel met drie varianten. Vermakelijk voor zowel jonge spelers als veelspelers.

Speeltijd: 15 minuten
Aantal Spelers: 2-5
Leeftijd: 8+

Soldiers&Slaves

Soldiers&Slaves is een vlot, kleurrijk blufspel waarin spelers in 7 slagen zoveel mogelijk punten verzamelen door gebieden te veroveren, wereldwonderen te bouwen en barbaren te verslaan. Bluf en troef je medespelers af en kies de juiste momenten om toe te slaan.

Speeltijd: 20 minuten
Aantal Spelers: 2-6
Leeftijd: 10+

Bum van Willigen – Balance Games

Balance Games heeft een unieke speelbalans ontworpen met verrassende spelmogelijkheden.
Met de speelbalans als middelpunt werd een spannend evenwichtsspel voor jong en oud ontworpen, Balance DUELS.

Balance DUELS is een enerverend tafelspel met pionbewegingen in de speelbalans.
Het heeft alle kenmerken van Backgammon® maar voegt een extra dimensie toe.
Bij de balansgevechten spelen geluk, durf en strategisch inzicht een belangrijke rol.
Wie de balans laat omslaan, verliest !

balance games

 

 

Black cats Walk
Sven Wijnands

 

 

De Auteursstraat wordt is in samenwerking met de Stichting Spelauteurs Nederland tot stand gekomen.

Stichting Spelauteurs Nederland