De Beste Spellen van 2020

Van De Crew tot Lama: dit zijn de beste spellen van 2020

Een fysieke uitreiking was niet mogelijk, maar ook in 2020 werden ze gewoon bekendgemaakt: de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2020 en Speelgoed van het Jaar 2020! Samen vormen de twee prijzen een mooie dwarsdoorsnede van alle toffe bordspellen die 2020 ons gebracht heeft. In verschillende categorieën en voor verschillende leeftijden werden de beste spellen uitgekozen. Welke dat zijn, dat lees je hier!

De Nederlandse Spellenprijs 2020

De Nederlandse Spellenprijs vormt al sinds de eerste uitreiking in 2001 het keurmerk voor spelers. Spellen worden genomineerd in drie verschillende categorieën, een vakjury kiest de winnaars. Dat waren in 2020 de volgende drie spellen:

10+
25
20 min.

Beste Kennersspel: De Crew

Wil je wat meer uit je spelervaring halen? Dan is de kenners-categorie voor jou. In deze categorie komen wat uitgebreidere spellen naar voren die iets meer aandacht nodig hebben dan een snel, gezellig kaartspelletje voor de hele familie. In de categorie Kenners werden in 2020 De Taveernen van de Oude Stad, Tiny Towns en De Crew genomineerd, waarbij laatstgenoemde als winnaar uit de bus kwam.

In het coöperatieve kaartspel De Crew van 999 Games ga je met je bemanning op ruimtereis. Jullie proberen steeds uitdagendere missies te volbrengen door de juiste slagen bij de juiste spelers te krijgen. Alleen als het iedereen lukt de eigen opdrachten uit te voeren, slaagt de missie. Maar pas op: de communicatie tussen jou en je crewleden is minimaal!

De Crew is een coöperatief kaartspel dat geschikt is voor 2-5 spelers vanaf 10 jaar.

Speelgoed van het Jaar 2020

Ook de verkiezing Speelgoed van het Jaar vond in 2020 gewoon doorgang. In verschillende leeftijdscategorieën werd door een jury het leukste speelgoed en de leukste spellen genomineerd, de consument bepaalt vervolgens de winnaar! Binnen de zeven categorieën vielen er vijf spellen in de prijzen. Uitgever 999 Games kwam bij deze verkiezingen als grote winnaar uit de bus met in maar liefst vier leeftijdscategorieën een winnend spel.

8+
26
20 min.

L.A.M.A.

De leeftijdscategorie 8 & 9 jaar kende dit jaar drie nominaties, waarvan L.A.M.A. van uitgever 999 Games het enige spel was. De andere nominaties waren voor Color Addict en DOTS BFF Armbandenset, maar het vlotte kaartspel LAMA werd uitgeroepen tot winnaar.

Het motto van L.A.M.A. zit al in de naam: Leg Alle Minpunten Af. Elke beurt probeer je kaarten af te leggen, anders krijg je er minpunten voor. Kun je niets afleggen, dan beslis je om te passen of een (hopelijk goede) kaart te trekken.  Aan het einde wint de speler met de minste minpunten!

L.A.M.A. is een grappig en toegankelijk kaartspel met zeer eenvoudige spelregels voor 2-6 spelers.

12+
37
25 min.

Stay Cool

In de categorie 12 t/m 17 jaar werd het spannend tussen twee spellen: Herrlof en Stay Cool. Het snelle partyspel Stay Cool werd uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar.

In Stay Cool word je door je medespelers gebombardeerd met vragen en de speler die de meeste vragen weet te beantwoorden, wint. Hou je hoofd koel! Ben je een beetje scherpzinnig of vindingrijk, dan zal het geen probleem voor je zijn om de vragen snel te kunnen beantwoorden.

Stay Cool is een zeer vermakelijk partyspel voor 3-7 spelers.