Botanica is een legspel voor 2 tot 4 spelers waarbij het de bedoeling is om door tegels aan te leggen bloemen te kweken. Je begint het spel met slechts 2 bloempotten en wat geld. Er zijn in totaal 3 rondes. In een ronde mag je per beurt een tegel aanleggen. Je mag bijvoorbeeld een bloemensteel plaatsen op een bloempot of een bloemenkop plaatsen op een steel. Er zijn 4 soorten bloemen in verschillende formaten. De kleinste bloem is een lotus die slechts 1 tegel hoog is, terwijl de zonnebloem 4 tegels hoog is (en de meeste punten waard is).

De bloemenstelen kunnen 0, 1 of 2 blaadjes hebben. Aan het einde van een ronde scoor je een punt voor ieder blaadje die je bloemen hebben. Maar let op, je bloemen hebben ook water nodig. Je hebt een water nodig voor ieder blaadje. Heb je niet genoeg water dan gaat een bloem dood die je geen water kan geven. Daarna begint een nieuwe ronde en krijg je een geldstuk voor iedere bloem die je hebt.  Met het geld kan je gebouwen kopen waarmee je direct een bepaalde actie 2 keer kan uitvoeren. Zo mag je met de pottenbakker 2 bloempotten plaatsen en met een plantenkas 2 bloemenstelen plaatsen. Verder bevat het spel ook vogelverschrikkers die je bij je bloem kan leggen waarmee je extra geld verdient en die de puntenwaarde van je bloemen kan verdubbelen.

Aan het einde van het spel tel je de punten van je bloemen op en gebouwen. Je krijgt bonuspunten als je alle 4 de bloemen gekweekt hebt en je krijgt bonus punten voor iedere type bloem waar je er 3 of meer van hebt. De speler met de meeste punten wint het spel.

De prototype is net af en ik zou het graag willen testen op de beurs. Dus kom langs bij de auteursstraat om dit leuke spel eens uit te proberen! Alle feedback is welkom.