Lorcana: Disney’s Trading Card Game
Lorcana is de nieuwe trading card game van Disney en Ravensburger. In dit meeslepende kaartspel gebruik je magische inkt om jouw team van Disney-personages aan te sturen. Verzamel als eerste 20 Lore en win!
Het ruilkaartspel Lorcana combineert strategie met verzamelen. Koop, ruil en verzamel je favoriete kaarten om zo het perfecte deck voor jouw speelstijl te bouwen. Het spel is laagdrempelig en geschikt voor iedereen, of je nu nieuw bent in de wereld van trading card games, al jaren speelt of verzamelaar bent.
Wat is het verhaal achter Lorcana?
Het verhaal van Disney is goed uitgedacht: Je bent een illumineer. In de trailer zie je dat je toetreedt tot de kern van The Illuminary, waar je een magisch boek vindt. Je komt erachter dat je magische inkt kan hanteren met een inkcaster. Met behulp van je inkcaster creëer je in het lorebook (verhalenboek) een glimmer. Een glimmer is een nieuwe versie van een karakter wat alleen in deze wereld bestaat. Door inkt te verzamelen kun je nieuwe glimmers op tafel brengen. Vervolgens gaan je karakters de uitdaging aan, voeren acties uit en zingen liedjes. Maar let op: je kunt een karakter niet meteen gebruiken als deze op tafel komt, de inkt moet immers eerst nog de kans krijgen om te drogen!
Samenwerking tussen Disney en Ravensburger
Met Lorcana laten Disney en Ravensburger opnieuw zien dat een samenwerking tussen de twee zorgt voor een goed doordacht spel met een complete beleving en bijpassende vormgeving.
In 2018 brachten ze Disney Villainous uit, waarbij je in de huid kruipt van een van zes Disney schurken. Iedere schurk heeft een eigen kaartendeck en eist een andere strategie om het spel te winnen.
Ook bij dit spel heeft iedere speler een eigen deck met kaarten, met daarop karakters en acties. Echter ben je bij Villainous beperkt tot een vast kaartendeck en dus een beperkt aantal tactieken. Bij Lorcana kun je door kaarten te ruilen, te verzamelen en te combineren steeds een nieuwe speel ervaring beleven met een nieuwe strategie.
The First Chapter
In augustus 2023 is Lorcana voor het eerst in de winkels te vinden. Alle kaarten die nu zijn uitgebracht vallen onder de noemer The First Chapter. Zoals we van Disney gewend zijn, is het spel goed uitgedacht. De eigenschappen van alle glimmers passen bij de persoonlijkheden van de figuren in hun originele verhalen en er zit vaak een knipoog in naar de films waar ze uit komen.

Storyborn, Dreamborn & Floodborn
Dit zie je ook terug in de mysterieuze classificaties Storyborn, Dreamborn en Floodborn. De Storyborn glimmers komen het meeste voor en zijn trouw aan de verhaallijnen die we van ze kennen.
De Dreamborn glimmers zijn ‘ontstaan door de verbeelding van de Illumineers’, aldus Samantha McFerrin, Lead narrative van Lorcana. Dit zijn vaak de originele figuren met een kleine twist – nog steeds passend in de verhalen of spin-offs waar we ze van kennen. Zo heeft Kapitein Haak een zwaard in plaats van z’n haak, zien we Goofy als musketier en is Rafiki met glimmende ogen in een soort trance.
Als laatste heb je nog de Floodborn versies. In The First Chapter zijn er maar twaalf Floodborn kaarten uitgebracht. Iedere kaart lijkt een overdosis verbeelding mee te hebben gekregen bij het ontstaan en zijn enorm krachtig. Zo zien we Kapitein Haak vliegen, is Tinker Bell zo groot als een huis en is Hades koning van Olympus. Naar verwachting komen we bij de volgende uitbreidingen meer te weten over deze bijzondere glimmers!
Er zijn zes verschillende kleuren kaarten. Deze zijn elk gemaakt van een andere ‘magische inkt’, die de kaarten bepaalde eigenschappen mee geeft.
Welke kleuren inkt zijn er in Lorcana en voor welke speelstijl zijn ze?
Je favoriete Disney-figuren hebben allemaal een heel eigen karakter. Dit zie je ook terug in de speelkaarten. Sommige figuren staan op meerdere kaarten, soms zelfs in een andere kleur inkt. Toch zijn hun abillities & effects, ofwel hun vaardigheden en effecten, passend bij hun karakter en verhaal.

Ruby & Emerald
In je deck mag je maximaal twee kleuren inkt gebruiken. Dit zie je ook in de drie starterpacks die nu uitgekomen zijn. Het eerste starterpack bevat Ruby en Emerald.
De Ruby (rode) kaarten zijn dappere waaghalzen en ontdekkers, zoals Aladdin, Pongo en Scar. Deze inkt is perfect voor een agressieve speelstijl. In verhouding tot de andere kleuren bevat Ruby veel karakter kaarten die direct in de aanval kunnen als ze op tafel worden gelegd.
De Emerald (groene) kaarten zijn flexibel. Het zijn snelle denkers en ze zijn overal op voorbereid. Deze inkt bevat dan ook figuren als Peter Pan, Mickey Mouse en Iago. De kaarten hebben vaak de mogelijkheid om een tegenstander te verwarren, eenvoudig te verbannen of je tegenspeler kaarten af te laten leggen.

Steel & Sapphire
Met het starterpack Steel en Sapphire gaat het niet om snelle acties. Deze kleuren bevatten veel kaarten om zo snel mogelijk je inktpot te vullen en zo dure karakterkaarten te kunnen spelen. De Steel (grijze) kaarten zijn defensief en krachtig. De figuren zijn groot, imposant of simpelweg sterk… Hercules? You mean HUNKules! Deze kaarten kosten meer inkt, maar gaan daarna recht op de overwinning af.
De Sapphire (blauwe) kaarten vormen een mooie balans met de grijze krachtpatsers. Sapphire staat voor intellectueel, slim en creatief. Aurora, Jasmine en ook Scar kom je tegen tussen de blauwe kaarten. Om deze kaarten optimaal in te zetten is het belangrijk om een goede strategie te hebben.
Amethyst & Amber

Het starterdeck met Amethyst en Amber staat voor een krachtige speelstijl vol combo’s en manieren om meer kaarten in je hand te krijgen. Als je graag op een sneaky of onopvallende manier speelt, kan dit het perfecte starterpack voor jou zijn.
De Amber (gele) kaarten staan vol met vastberaden doorzetters zoals Moana, Hades en Ariel. Ze zijn doelgericht en loyaal. Deze kaarten kun je dan ook vaak ondersteunend en verdedigend inzetten.
De Amethyst (paarse) kaarten kunnen krachtig zijn. Deze kaarten bevatten veel magie en tovenaars zoals Dr. Facilier, Jafar en Mickey Mouse. Ze hebben krachtige vaardigheden die je enkel onder specifieke voorwaarden mag gebruiken.
Toch beperkt geen enkele kleur zich tot maar één speelstijl. Doordat je in je deck twee kleuren inkt mag gebruiken, kun je allerlei unieke combinaties maken en strategieën verzinnen. Ook zijn figuren en films niet gebonden aan een van de zes kleuren. Zo zie je Lion King schurk Scar in zowel Ruby als Sapphire, maar vind je het lied Haruna Matata juist in het Amber deck.
Booster packs
Naast de starterpacks kun je ook boosterpacks kopen. Van de starterpacks is het bekend welke kaarten er in zitten, maar de boosterpacks zijn een verrassing! In een boosterpack zitten 12 willekeurige kaarten, waarvan 6 common, 3 uncommon, 2 rare, super rare of legendary kaarten en één foliekaart. Van iedere kaart bestaat er ook een foliekaart. De foliekaarten zijn glimmend en extra mooi, maar hebben dus geen invloed op de verloop het spel.
Hoe stel je een Lorcana deck samen?
Om Lorcana te kunnen spelen heeft iedere speler een eigen deck nodig. Hiervoor kun je een van de starter decks gebruiken die hierboven staan genoemd, maar je kunt ook je eigen deck samenstellen.
Hiervoor zijn een paar regels:
- Je deck bestaat uit minstens 60 Lorcana kaarten.
- Je deck bevat één of twee soorten inkt.
- Een specifieke kaart mag maximaal 4 keer voorkomen in je deck.
Wat betekent de informatie op de Lorcana kaarten?
Om een deck goed samen te stellen en de juiste kaarten te spelen, is het ook belangrijk om meer te weten over de individuele kaarten. Er zijn vier soorten kaarten: karakterkaarten, itemkaarten, actiekaarten en liedkaarten.
De karakterkaarten speel je het meest. Dit zijn je favoriete Disney-figuren die je een actie kunt laten uitvoeren, de uitdaging aan laat gaan of op een queeste stuurt. Op de itemkaarten vind je herkenbare items waarvan je het effect meerdere keren in het spel kunt activeren. Actiekaarten blijven niet op het speelveld liggen. Op het moment dat je een actiekaart uit je hand speelt, voer je het effect meteen uit en leg je de actiekaart vervolgens af.
Als laatste heb je liedkaarten. Je kunt ze op dezelfde manier spelen als actiekaarten, maar ze kosten je niet altijd inkt. Wanneer een van je karakterkaarten op tafel kan zingen, kun je ervoor kiezen om de liedkaart gratis te spelen. Om dat te mogen doen moet het karakter wel minstens evenveel inkt kosten als de liedkaart.
- Linksboven zie je hoeveel het kost om de kaart op tafel te leggen. Bij een deel van de kaarten staat er een cirkelvormig figuur om het getal heen. Dat geeft aan dat de kaart in de inkwell (inktpot) gelegd kan worden. De kaart kan dus gebruikt worden om andere kaarten te kopen.
- Onder de afbeelding zie je de naam van het karakter met daaronder de naam van deze versie.
- Op karakterkaarten zie je rechts van de naam twee getallen. Dit zijn Strength en willpower. Dit geeft aan hoeveel schade een karakter uitdeelt bij een uitdaging en hoeveel schade het kost om een karakter van het spelbord te verbannen.
- Daaronder vind je de kleur inkt en de classificatie. De classificatie (bijvoorbeeld: floodborn, hero, princess) kan invloed hebben op de vaardigheden van andere kaarten.
- In het grote vlak onderaan vind je de Abilities & Effects: De speciale eigenschappen en acties die gelden voor deze kaart.
- Rechts van de abilities zie je ✦ vormpjes. Dat is Lore Value. Als je je karakter op queeste laat gaan, ontvang je lore punten corresponderend aan het aantal lore vormpjes op de kaart. Het doel van het spel is om als eerste 20 lore te verzamelen.
- Helemaal onderaan zie je een icoontje staan. Dit heb je niet nodig om te kunnen spelen, maar geeft wel aan hoe zeldzaam de kaart is.

Zeldzame Lorcana kaarten
Nu in The First Chapter zijn er in iedere kleur inkt in totaal 36 kaarten. Hiervan zijn er 12 common, 9 uncommon, 8 rare, 3 super rare en 2 legendary. Toch zijn er nog meer bijzondere kaarten op de markt! Het icoontje mist zelfs in Lorcana’s eigen uitleg, maar nog zeldzamer dan de legendary kaarten zijn de compleet glimmende enchanted kaarten. Ook hiervan bestaan er 2 per inktkleur.
There’s an app for that!
Genoeg kaarten om te verzamelen dus. Gelukkig snappen Disney en Ravensburger dat we niet altijd stapels kaarten op zak hebben. Daarom hebben ze ook een speciale Lorcana app gemaakt. Hierin kun je de puntentelling bijhouden tijdens het spelen en de speluitleg vinden, maar kun je ook een kaarten database aanleggen. Zo zoek je makkelijk op of je een kaart al hebt en kun je zelfs je ideale decks samenstellen.
Hoe speel je Lorcana?
Leuk al die informatie, maar hoe speel je Lorcana dan? Helaas biedt Lorcana zelf op dit moment de spelregels enkel in het Engels, Frans, Duits en Italiaans. Gelukkig hebben wij de spelregels voor Lorcana hier voor je uitgeschreven in het Nederlands!
Welke kleuren inkt je kiest en welke kaarten je gebruikt hangt dus af van je speelstijl. Er zijn zoveel verschillende opties dat simpelweg de kaarten online vergelijken niet genoeg is. De beste manier om te ontdekken welke kleuren bij jou passen is door verschillende decks uit te proberen, bijvoorbeeld tijdens Spellenspektakel!
Tijdens Spellenspektakel Utrecht kun je bij de stand van Ravensburger terecht om meer te leren over Lorcana, de spelregels, de kaarten en natuurlijk om Lorcana zelf te spelen!