Dit zijn de genomineerden van De Nederlandse Spellenprijs

Op woensdag 6 september zijn de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2023 bekend gemaakt. Hieronder vind je de negen spellen die door de jury zijn genomineerd in de drie categorieën: Familie, Kenners en Experts. 

Landelijke spellenvereniging Ducosim heeft De Nederlandse Spellenprijs in 2001 in het leven geroepen om een onafhankelijk waardeoordeel te bieden voor in het Nederlands uitgegeven gezelschapsspellen. Een vakjury van 11 deskundigen beoordeelt spellen die in het Nederlands zijn uitgegeven tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023. Een week voor het Spellenspektakel Utrecht worden de winnaars bekend gemaakt. Tijdens Spellenspektakel kun je alle winnaars en genomineerden spelen bij de stand van De Nederlandse Spellenprijs!

8+
26
30 min.

De genomineerden voor het beste Familiespel

Een goed familiespel is geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. De genomineerden hiervoor zijn De Betoverde torens, Splendor Duel en Wonder Woods.

De Betoverde Torens

In dit nieuwe bordspel van HOT Games ga je met jouw klas van jonge tovenaars de strijd aan tegen de andere klassen. Probeer als eerste jouw leerlingen in de legendarische Raven toren te krijgen en vul onderweg de toverdrankflessen.

Wat vindt de jury?

De jury ziet in dit bordspel een prachtige parcours met een overzichtelijk spelverloop. Het spel geeft de ruimte om een planning en strategie te bedenken, anderen tegen te zitten en eist zo een combinatie van geluk en tactiek om te winnen.

Splendor Duel

Dit spel is een gloednieuw 2-speler spel dat zich afspeelt in het Splendor universum.

8+
25
1512 min

Wonder Woods

De derde genomineerde in de categorie Familie is het spel Wonder Woods van Blue Orange.
In dit snelle spel ga je samen met je tegenspelers paddenstoelen plukken in het bos. Ga jij naar huis met een mandje vol waardevolle paddestoelen?

Wat vindt de jury?

Wonder Woods laat je het hele spel lang op het puntje van je stoel zitten. Iedereen heeft een plukje informatie en je probeert deze te achterhalen. Door informatie te delen krijg je voordelen in het spel, maar help je daarmee de tegenstander niet te veel?

De genomineerden voor het Beste Kennersspel

Een goed Kennerspel biedt een mooie uitdaging voor spelers met wat meer spelervaring. Zo zijn de spellen Flamecraft, Heat en Wolven genomineerd.

10+
16
30 min.

Heat

Grand Prix Formule 1, maar dan wat jaren terug in de tijd. In dit spel van Days of Wonder race je naar de finish in de jaren ’60. Net als in het echt zit er meer strategie in dan je denkt: Neem de juiste versnelling in de bocht, heb je de juiste snelheid en raakt je auto niet oververhit? Met vier verschillende circuits en de optie voor een expertmodus blijft het spel keer op keer spannend tot het eind!

Wat vindt de jury?

Het is een prachtig autoracespel, waarbij je op de juiste momenten risico’s moet nemen. Op cruciale momenten kun je gelukkig net wat meer uit je auto persen. De extra expert modus met getunede racewagens en weerinvloeden maken de races nog vollediger.

De genomineerden voor het Beste Expertspel

Voor de ervaren spelletjesfanaten die op zoek zijn naar wat gezonde uitdaging is er de Expertprijs. De genomineerden van 2023 zijn Bitoku, Marrakesh en Sleeping Gods.

12+
14
1120 min

Bitoku

Dit prachtige spel is uitgegeven door Keep Exploring Games. Je bent een bitoku-geest en krijgt hulp van de Yōkai om de volgende Grote Geest van het Woud te worden.

Diertjes en geesten helpen je graag als je ze op het juiste moment om hulp vraagt. Bouw huisjes op het kleurrijke bord en creëer zo nog meer mogelijkheden.

Wat vindt de jury?

Dit expertspel heeft vele mogelijkheden, die je elk op hun eigen manier vooruit helpen. Hierdoor heeft iedere keuze dus gevolgen. Hou je ogen open voor mooie kansen, terwijl je je strategie bijstuurt waar nodig. Elke keer zal een compleet nieuwe speelervaring zijn.

13+
14
60120 min

Sleeping Gods

In dit wonderlijke spel zijn jullie onderdeel van de bemanning van Manticore. Jullie zijn verdwaald in een droomwereld en op zoek naar een weg terug.

Met behulp van totems en verhalen probeer je goden te laten ontwaken. Dit doe je door heel veel kleine avonturen te beleven en puzzels op te lossen. Weten jullie samen de route te vinden?

Wat vindt de jury?

Sleeping Gods is een spel vol prachtige illustraties en meeslepende verhalen. De sfeervolle wereld staat bol van mysteries en wekt constant je nieuwsgierigheid. Dit campaign spel houdt je van begin tot eind op het puntje van je stoel.

Wie zal de Nederlandse Spellenprijs 2023 winnen?

De prijsuitreiking voor De Nederlandse Spellenprijs 2023 zal plaatsvinden op 28 oktober 2023. Maar één ding staat vast: Elk van deze spellen is het spelen waard! Probeer ze dus bij de stand van De Nederlandse Spellenprijs tijdens Spellenspektakel Utrecht op 4 & 5 november 2023.