Gouden Publieksprijs Speelgoed van het Jaar 2023

Gisteravond vond het Nationale Speelgoed Gala plaats. Hier werd bekend gemaakt welke winnaars van de Speelgoed van het Jaar verkiezing ook het publiek omver wisten te blazen. Meer dan 15.000 mensen hebben gestemd op welk speelgoed volgens hen de titel ‘Gouden Publieksprijs Speelgoed van het Jaar 2023’ verdient.

Eerder werd al bekend welke spellen de vakjuryprijs ‘Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023’ hebben gewonnen. Je vindt ze allemaal hier. Deze spellen vallen hiermee onder het keurmerk van Speelgoed van het jaar, wat staat voor goed, origineel en veilig speelgoed. In iedere categorie werden er 3 winnaars verkozen. Na de vakjury was het de afgelopen maanden tijd voor het publiek om hun stem uit te brengen op een van de drie winnaars. 

Winnaars tijdens het Spellenspektakel

7+
1
510 min

De winnende spellen van de vakjuryprijs waren ook aanwezig op het Spellenspektakel afgelopen weekend. Bij de stand van Speelgoed van het Jaar kon je de spellen spelen en een praatje maken met de aanwezige vakjuryleden.

Categorie Kinderspellen: Cats & Boxes

In de verkiezing zitten vier verschillende categorieën die gericht zijn op spellen. Zo heb je de categorie Kinderspellen. Het puzzelspel Cats & Boxes van Smart Toys & Games is door het publiek verkozen als allerleukste. Niet zo gek dus dat vorig weekend op zaterdagmiddag al helemaal uitverkocht was!

Het schattige ontwerp met verraderlijk lastige puzzels is een uitdaging voor het hele gezin. Het spel liet Magische Berg van 999 Games en Bende op de Boerderij van MNKY Entertainment achter zich.

8+
26
30 min.

Categorie Familiespellen vanaf 12 jaar: De Betoverde Torens

Bij Familiespellen vanaf 12 ging de strijd tussen De Betoverde Torens van HOT Games,
Akropolis van Geronimo Games en Skull van Asmodee. Na het waanzinnige succes tijdens het Spellenspektakel was het voor ons niet vreemd om te horen dat De Betoverde Torens er met de Gouden Publieksprijs vandoor vloog.

Als klas vol tovenaarsleerlingen ga je de strijd aan om de legendarische Raven Toren. Hou elkaar tegen door tovenaars op te sluiten in torens of help jezelf verder door te torens te laten vliegen. Welke klas is als eerste compleet in de Raven Toren?

12+
46
60 min.

Categorie Kidult 18+: De Verraders

Maar in de Speelgoed van het Jaar verkiezing gaat het niet alleen om spellen. Zoals de naam al zegt zijn er ook veel categorieën gericht op allerlei soorten speelgoed. Toch kunnen we nóg een bordspel feliciteren. In de categorie Kidult 18+, wat zich richt op speelgoed voor volwassenen, heeft De Verraders de Gouden Publieksprijs in de wacht weten te slepen. Dit strategische spel is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie. Je voert samen missies uit om zilver te verdienen, maar niet iedereen is even behulpzaam! Een van de spelers is de verrader en zal er alles aan doen om ongemerkt de boel te saboteren. Haalt de verrader zijn geheime missie? Dan kan het zomaar zijn dat jij uit het spel vliegt. Durf jij dit spel samen te spelen, terwijl je niemand kunt vertrouwen?

Het beste Speelgoed

Ook een deel van het winnende speelgoed kon je afgelopen weekend uitproberen in de Jaarbeurs. Het Speelgoed Festival vormde onderdeel van het Spellenspektakel. Verschillende speelgoed uitgevers toonden hier hun nieuwe aanbod aan speelgoed. Heb je de volgende winnaars ook gezien?

  • Categorie Puzzels: Tower stacks van Smart Toys & Games 
  • Categorie Bouw en constructiespeelgoed: GraviTrax Junior Starter Set My Jungle van Ravensburger 
  • Categorie Knutsel en creatief: Fabulus Potium van Jumbo 
  • Categorie Electronica: Bitzee van Spin Master 
  • Categorie Peuter: Waterbaan Blauw en Roze van Little Dutch 
  • Categorie STEAM: De Geschiedenis van het Leven op Aarde van Clementoni 
  • Categorie Duurzaam: Mijn Eerste wereldbol van Clementoni 
  • Categorie Actiefiguren en speelsets: Horse Club Paardenvrachtwagen van Schleich

Speelgoed van het Jaar Nieuwkomer 2023

Daarnaast deelde de organisatie van Speelgoed van het Jaar dit jaar nog een aantal extra prijzen uit. Één van deze prijzen was voor ‘Nieuwkomer 2023’. Deze prijs ging naar het snelle kaartspel Fika van Pieter van Gompel. Hij ontwierp het spel een paar jaar geleden voor een wedstrijd van BoardGameGeek voor twee-speler spellen. Hierbij haalde het een mooie tweede plaats.

Het spel werd daarna door uitgever Board Game Circus uitgebracht op de Duitse markt. Dit jaar bracht uitgever Michiel de Wit van Gam’inBIZ het spel op de Nederlandse markt. Het is een daverend succes! Heb jij het al gespeeld?

Kinderboekenspel

Ook de winnaar van het kinderboekenspel werd gisteravond bekend gemaakt. De  scholenwedstrijd: Ontwerp het kinderboekenspel 2023  is een samenwerking met de  Kinderboekenweek. De wedstrijd is op 20 juni 2023 van start gegaan en leerlingen uit groep 8 uit het hele land mochten een spel ontwerpen op basis van hun favoriete kinderboek. De halve finale vond plaats tijdens het Spellenspektakel, waarbij de drie beste spellen zijn gekozen. 

Het winnende spel is Gozert van Noor en Barbara van basisschool Onder de Bogen uit Utrecht. Hun spel is gebaseerd op het gelijknamige boek Gozert van Pieter Koolwijk. De school wint een gaaf speelgoedpakket en het spel wordt geproduceerd door een Nederlandse spellenuitgever en zal te koop zijn in de winkels. Wij zijn benieuwd!

Onze felicitaties aan alle winnaars!