Interview Yørn Soeteman – Bring and Buy stand

Wie bij de vorige editie van Spellenspektakel aanwezig was heeft de rij bij de Bring and Buy stand van Budgetspelen.nl misschien wel zien staan. Niet zo gek, want deze liep immers tot buiten de deur! We spraken Yørn Soeteman, oprichter van Budgetspelen en Budgetgaming, over het succes van dit concept, de community van bordspelspelers, PimPamPet en Hamertje Tik.

De kip of het ei: wat was er eerder, Budgetgaming of Budgetspelen?

,,Budgetgaming.nl bestaat inmiddels al zo’n zestien jaar, we zijn eind 2004 begonnen. Pas vijf jaar geleden kwam daar Budgetspelen.nl bij. Die zijn we gestart toen ik echt geïnteresseerd raakte in de bordspellenwereld.”

In 2019 stonden jullie vanuit Budgetspelen voor het eerst op Spellenspektakel met de Bring and Buy stand.

,,Met Budgetgaming hebben we wel vaker op game-gerelateerde events gestaan. Nu we al een aantal jaar bezig zijn met Budgetspelen wilden we iets leuks doen om mensen kennis te laten maken met Budgetspelen, maar ook om onze community en andere bordspelspelers beter te leren kennen. Zo ontstond het idee om een Bring and Buy stand neer te zetten op Spellenspektakel, want die was er nog niet.”

Voor de lezers die er niet bekend mee zijn: wat houdt zo’n Bring and Buy stand in?

,,Bij een Bring and Buy stand kun je ’s ochtends spellen die je niet meer speelt brengen met een zelfgekozen prijsje erop. Vervolgens ga je gewoon lekker genieten van de beurs, en aan het einde van de dag kan je zien wat wij van jouw spellen verkocht hebben. De opbrengst, plus de spellen die we niet verkocht hadden, krijg je mee naar huis. Tien procent van de opbrengst hielden we in voor het goede doel Right to Play.”

En het bleek nogal een succes!

,,Het liep een beetje uit de hand in de positieve zin! Ter illustratie: tien dagen van tevoren hadden we achttien digitale aanmeldingen. Daardoor waren we heel bang dat het niet goed zou komen. Maar in de laatste week hebben zich ineens honderdtwintig mensen zich aangemeld, en op de dag zelf nog eens honderdvijftig! Uiteindelijk stond de rij tot buiten de deur. We hadden het geluk dat de stand naast ons niet gevuld werd, die uitgever kon niet komen. We mochten die stand erbij nemen en dat is maar goed ook, we hadden anders nooit alle spellen kwijt gekund.”

Kwamen mensen ook met een beetje toffe spellen, of toch weer PimPamPet en Hamertje Tik?

,,Er zaten hele mooie spellen tussen! Ik heb zelf bijvoorbeeld Robo Rally op de kop getikt, een editie uit 2000 die niet meer te koop is. Ik zag iemand voor tien euro Santorini scoren, ook een mooie vondst. En De Legenden van Andor 2 voor tien euro. Er waren best wat mooie deals! Er was een meisje dat één spelletje kwam inleveren, er zat een sticker van zes euro op en die verkocht ze ook. Daar was ze helemaal blij mee, haar hele dag was gemaakt. Dat was mooi om te zien.”

Tien procent van de opbrengst ging naar Right to Play. Dat was 1500 euro! Waarom kozen jullie voor dit doel?

,,Right to Play heeft een interessante connectie met bordspellen. Ze zetten zich in om kinderen het recht terug te geven om te kunnen spelen, vooral in oorlogsgebieden. Ze proberen hen weer kind te laten zijn door te spelen. Spelen, bordspellen, dat ligt in relatie tot elkaar en daarom hebben we voor dit doel gekozen. Ook hebben we met Budgetgaming al eerder goede ervaringen met Right to Play gehad. Op andere beurzen hebben we veilingen gedaan met collector items van uitgevers. Daarvan ging ook het bedrag naar Right to Play, zo hebben we een mooie band met hen opgebouwd.”

Dit jaar staan jullie weer op Spellenspektakel met de Bring and Buy stand. Wat gaan jullie anders doen?

,,Sowieso gaan we het wat beter structureren. Afgelopen keer hebben we het vooral op de zaterdag zo druk gehad dat we alleen maar aan het werk geweest zijn, zonder pauzes. Dat was gaaf natuurlijk, maar ook súperdruk. Ook krijgen we een grotere stand. We moeten nog even kijken hoeveel ruimte we nodig hebben. Misschien wordt het een gesloten stand met een in- en uitgang, zodat niet iedereen erin kan springen. Dat maakt het overzichtelijker. Voor de bezoekers, maar ook voor ons. We hebben vorige keer namelijk helaas een paar diefstallen bij de stand gehad. Dat willen we dit jaar voorkomen. Het is natuurlijk nog even afwachten hoe het tegen die tijd zit met de coronamaatregelen en de anderhalve meter regel. Het zal daarvan afhangen of we de dingen kunnen realiseren zoals we willen. Na afgelopen jaar hebben veel mensen gezegd dat ze graag zouden helpen. Daar zijn we heel blij mee. Dus als er nog meer zijn, laat het vooral weten. Dan gaan we met nog meer aan de slag!”

Budgetspelen is een website waar je prijzen kunt vergelijken, maar de website heeft ook een forumfunctie.

,,Dat klopt. Je kunt er makkelijk prijzen vergelijken en de community zelf kan ook prijzen aangeven. Dus wanneer je een spel ergens goedkoper hebt gezien, online of in een plaatselijk winkeltje, kan je dit aangeven. Daarnaast is Budgetspelen een community waar mensen samenkomen met vragen over bordspellen, om spellen te verkopen of om ervaringen te delen. Bij Budgetgaming hebben we ook een grote community, maar ik denk dat het bij bordspellen misschien nog wel belangrijker is om een community te hebben dan bij games. Bij games weet je een halfjaar vooraf wanneer wat uitkomt en een halfjaar later is het alweer ouderwets. Bordspellen zijn bijna tijdloos: De Legenden van Andor verkoopt na tien jaar nog steeds goed, Carcassonne komt met een twintigjarig jubileum en is nog steeds populair. Het is leuk om mensen te leren wat er nog meer is. Ook als het gaat om releases: het is niet altijd duidelijk wanneer iets nieuws uitkomt. Via onze community houden bordspelliefhebbers elkaar op de hoogte en helpen ze elkaar.”

Werden bordspellen ook pas later een hobby van je?

,,Ja, vroeger gamede ik veel, ook in mijn studententijd. Vooral van die split-screen spellen waarbij je met meerdere spelers kon spelen, zoals Mario Party of Fifa. Langzamerhand is dat split-screen-element er een beetje uit gegaan bij games en ben ik gaan zoeken naar een alternatief om samen te spelen in plaats van in je eentje thuis, online. Dat heb ik teruggevonden in de bordspellenwereld.”

Welke spellen maakten je enthousiast over de bordspellenwereld?

,,Vroeger speelde ik met mijn moeder veel spelletjes, maar dat kwam niet verder dan Yahtzee, Scrabble of Stapelwoord. Ik ben de borspellenwereld in gedoken met Ticket to Ride, en toen ontdekte ik dat er veel meer is dan wat je als kind speelt. Toen ik Budgetspelen begon was ik nog een redelijk groentje. Ik had nog geen enorme stapel spellen in de kast staan. Maar de mensen die bij de site betrokken waren, hadden dat wel. Zij hebben me meegenomen in de bordspellenwereld en me laten zien wat er allemaal nog meer is dan Scrabble en Monopoly.”

Is het een hechte community?

,,Een groot deel is bij Budgetgaming vandaan gekomen. Die community is echt hyper active. Bij Budgetspelen is het groeiende. Het kost wat meer tijd, omdat het ook een ander type doelgroep is. Niet alle gamers zijn bordspelspelers. Maar we zien het flink groeien: het afgelopen jaar is de community met 150% gegroeid. En iedereen is welkom om zich toe te voegen aan de gezelligheid!”