Interview: Ion van Geronimo Games

Het aftellen is nu officieel begonnen: 6 en 7 november 2021 neemt het Spellenspektakel de Jaarbeurs in Utrecht over! Het evenementencomplex vormt een weekend lang het decor voor de grootste spellenbeurs van Nederland. Meer dan zestig uitgevers uit binnen- en buitenland vullen hun stands en tafels met de nieuwste releases, speldemonstraties, toernooien, kinderactiviteiten en nog veel meer. Een van de aanwezige uitgevers is Geronimo Games uit België. Marketeer Ion Dhont van Geronimo Games vertelt hoe zij zich voorbereiden op Spellenspektakel en meer!

Hoe gaat het bij Geronimo Games? Hebben jullie een goed jaar gehad?

,,Zeer goed! De lockdowns en corona zijn natuurlijk slecht, laten we hopen dat het snel gepasseerd is, maar op het vlak van bordspellen heeft het een positief effect gehad. We zien een immense groei, de populariteit is gigantisch toegenomen. Persoonlijk merk ik het ook: voor de lockdown was ik altijd een beetje de geek bij mijn twee schoonzussen, maar als ze me nu zien vragen ze altijd meteen welk spel ik mee heb genomen om te spelen.”

,,Het is nog steeds onwennig dat bordspellen spelen in een jaar tijd bijna mainstream geworden is. We merken de toename in populariteit bij Geronimo ook. Jaar op jaar hebben we een sterke groei meegemaakt, en dat is het afgelopen jaar niet anders geweest. We vonden het in het begin wel even spannend, toen veel winkelpunten de deuren moesten sluiten. Maar op de momenten dat de winkels wel open waren, was de verkoop goed en is onze verkoop gemiddeld gezien op niveau gebleven. Dat is goed om te zien, want dat betekent dat onze spellen aanslaan.”

Jullie hebben het afgelopen jaar veel nieuwe spellen uitgebracht! Welke zijn in het bijzonder belangrijk voor jullie?

,,Heel wat spellen, ook van de 20/21 releases, hebben vertraging opgelopen door de wereldwijde logistieke problemen waar iedereen mee kampt. Daardoor konden we onlangs Starlink, een tekenspel dat al lang verwacht werd, pas uitbrengen. Uiteraard zijn ook de Nederlandse Spellenprijs-nominaties voor It’s A Wonderful World en Maracaibo belangrijk geweest. Dit zijn spellen die we al in 2020 hebben uitgegeven, maar het is goed om te zien dat die zo geapprecieerd worden.”

,,Zeer binnenkort komen er ook weer nieuwe releases aan. Het asymmetrisch slagenspel voor twee personen Jekyll Vs Hyde verwachten we snel binnen te hebben. We zijn ook heel benieuwd naar Shamans, omdat dat een slagenspel met een geheim rollenspel combineert. Het is heel leuk om die te spelen en we hopen die mee te kunnen nemen naar Spellenspektakel. Dat zal nog even afhangen van de container.”

Je zei zelf al dat jullie ieder jaar een grote groei doormaken. Komt dit door een doelbewuste strategie?

,,Het grootste deel van de groei hebben we te danken aan mijn collega die heel wat speciaalzaken  en spellenwinkels bezoekt. Daar merken we dat onze spellen aanslaan. Daarnaast, los van die bezoeken, merken we dat onze keuzes gewoon werken. We krijgen veel positieve feedback uit de spellenwereld en dat motiveert ons om verder te gaan en de juiste parels te kiezen zodat we een breed assortiment aan spellen aan kunnen bieden. We zijn een familiebedrijf dus hebben de familiespellen, maar ook voor gevorderden en experts hebben we aanbod. We gaan altijd voor het brede spectrum, maar met een strenge selectie. ”

Spellenspektakel staat nu ect voor de deur. Zijn jullie er klaar voor?

,,Het Spellenspektakel komt nu met rasse schreden dichterbij, inderdaad! We zijn heel benieuwd en hebben er veel zin in. Het is de eerste beurs dit jaar waar we met een eigen stand staan en groot zullen uitpakken sinds de lockdown. Eerder waren we wel te vinden op Spiel, maar daar hadden we geen eigen stand, toen hebben we wat gekampeerd bij partneruitgevers. Dat was een voorproefje. Op het Spellenspektakel hebben we 26 tafels, onze grootste stand ooit.”

Ghost adventure

Zeg dat wel! Vorig jaar hadden jullie een stand van 42m2, dit jaar een van 150 m2!

,,Dat is inderdaad tekenent voor de groei die we als bedrijf meemaken, maar ook voor onze ambitie. De laatste drie jaar zetten we sterk in op de Nederlandstalige markt. We willen onszelf op de markt zetten als uitgever en een bekend gezicht worden voor Nederlandstalige spelers. Als dat de ambitie is, moet je gewoon op Spellenspektakel staan en daar groots uitpakken.”

Wat kunnen we op Spellenspektakel van jullie verwachten?

,,Er zullen heel veel van onze nieuwe releases liggen voor een heel uitgebreid type spelen. Familiespelers zijn welkom voor een potje Ghost Adventure, een spel met een tol. Dat wordt leuk! Voor wie even kort los wil gaan nemen we Taco Goat Cheese Pizza mee. Natuurlijk hebben we It’s A Wonderful World liggen. Voor de expertspelers hebben we een samenwerking met de Game Brewer uit Vlaanderen. Daar kun je Hypocrates en Stroganov spelen, twee echte expertspellen. Daarnaast Jekyll Vs Hyde, het slagenspel dat ik al eerder noemde, Shamans, om met een grote groep aan de slag te gaan… Ja, we hebben 26 tafels te vullen en ik zal niet zeggen dat daar ook 26 spellen liggen, maar zeker een stuk of vijftien voor allerhande smaken van spelers. We kijken er heel hard naar uit om er te staan, onszelf te presenteren, die tafels te vullen en hopelijk veel blije mensen te zien.”