De nieuwste spellen van White Goblin Games
Een van de grooste spelers -haha- in bordspellenland is uitgever White Goblin Games. De spellenuitgever heeft standaard een duizelingwekkende lijst aan nog te komen spellen op de website staan, en dat is in 2021 niet anders. Voor twee spelers of het hele gezin, over schattige diertjes of krachtige magiërs, White Goblin biedt voor ieder wat wils aan spelplezier. We zetten hun de nieuwste spellen voor je op een rij!
MicroMacro: Crime City
‘MicroMacro’, het klinkt zo schattig. Maar laat je niet voor de gek houden: dit is de stad waarin op elke hoek van de straat misdaden worden begaan. Dodelijke geheimen, stiekeme overvallen en koelbloedige moorden maken deel uit van het dagelijkse leven. In dit coöperatieve detectivespel ga je als echte speurneus op zoek naar daders en los je listige misdaden op.
Op een enorme kaart (wanneer je ‘m openvouwt zie je al op tegen het dichtvouwen, als bij een landkaart) die het meest doet denken aan een uit de kluiten gewassen zwart-wit editie van een Where is Waldo?-boek, zijn verschillende scenes terug te vinden, waarvan jij de oorzaak moet achterhalen.
MicroMacro: Crime City is een leuk, spannend en snel spel, maar misschien soms een beetje té snel. Vind je dat niet erg, dan is MicroMacro: Crime City een heerlijk spel, waarbij de misdaden je niet de stuipen op het lijf jagen, maar eerder een lach op je gezicht toveren.
New York Zoo
In New York Zoo ontwerp je jouw eigen dierentuin. Je creëert verblijven voor de dieren, breng je nieuwe dieren naar de dierentuin en zorg je voor hun kroost. Je bouwt je eigen dierentuin door verblijftegels, attracties en dieren bij elkaar te puzzelen.
Denk je nou: dat lijkt wel Patchwork, maar dan met dieren? Dat kan kloppen, want New York Zoo komt uit de koker van Patchwork-bedenker Uwe Rosenberg en is minstens net zo leuk, want dit spel is een stuk uitgebreider dan Patchwork, met meerdere dubbelzijdige dierentuinborden en het belangrijkste: 126 schattige houten dieren.
Wat wil je nog meer?
Tranquility
Simpel, leuk en vooral prachtig gemaakt met kleurrijke illustraties op glimmende kaartjes. Tranquility doet zijn naam aan: van dit spel word je letterlijk rustig. Op je schip ben je onderweg naar een tropisch eiland, dus stress ervaar je sowieso niet.
Maar de weg naar je paradijselijke eindbestemming gaat niet op volle kracht vooruit. Met behulp van tachtig eilandkaarten die genummerd zijn stippel je een route van startpunt tot de finish. De zee moet volledig gevuld worden met 36 eilandkaarten die vanaf de start tot de finish in de juiste volgorde moeten oplopen.
Als het jullie lukt om voor het einde van het spel het bewoonbare eiland te vinden, winnen jullie het spel! Zo niet, dan ben je gedoemd om eeuwig op zee rond te blijven dolen. Een wat minder tranquilo vooruitzicht. Wat het spel extra leuk maakt: je kunt het ook in je eentje spelen.
Riftforce
De Rifts hebben onze wereld veranderd! In de aarde ontstonden scheuren en dorpen werden vernietigd. Riftforce is vrij gekomen en over het land getrokken. Wat ooit geen leven leek te hebben, is opgestaan en herrezen. Begaafde magiërs zijn naar voren gestapt om gildes te vormen.
In dit tweepersoonsspel stel je een team samen van deze gildes. Je combineert hun unieke krachten en gaat de strijd aan met jouw tegenstander voor de eeuwige macht. Door locaties te controleren en elementen van de vijand te vernietigen, verzamel je riftforce.
De speler die aan het einde van het spel de meeste riftforce verzameld heeft, mag zich de krachtigste magiër van het land noemen. Doordat je bij ieder spel andere gildes kunt kiezen met elk hun eigen krachten, is geen potje Riftforce hetzelfde.
Dat maakt van Riftforce een tactisch spel met een hoge herspeelbaarheid, dat zelfs na een aantal potjes moeilijk is om weg te leggen.
Calico
Ik wil niet alleen maar vergelijkingen met Patchwork trekken hoor, maar wanneer er nog een spel op de markt komt dat over iets obscuurs als quilten gaat, gebeurt dat toch al snel. Want ook in Calico is het je doel om de mooiste quilt te maken, en ook in Calico speel je met lapjeskaarten en knopen.
Alleen moet je quilt in Calico ook nog poezelig zacht zijn. Letterlijk: want Calico is een ander woord voor lapjeskat. In Calico naai je lapjes aan je quilt door tegels te trekken en op je eigen speelbord te plaatsen.
Ontvang overwinningspunten door de opdrachten op je spelersbord per kleur en/of per patroon te voltooien en maak je quilt nog mooier door knopen te verzamelen. Je kunt ook katten aantrekken door de juiste patronen op je quilt te naaien.
Calico, een spel over katten, quilten en knopen, lijkt lekker simpel en kleurrijk, maar een potje kan nog best wat spanning en strategie opleveren!
De Verdwenen Ruïnes van Arnak
Op een onbewoond ei-ei-eiland, loopt niemand voor je neus….
Behalve in De Verdwenen Ruïnes van Arnak, want daar hebben ontdekkingsreizigers sporen gevonden van een nieuwe beschaving. In de verdwenen ruïnes van Arnak leid je een expeditie om het nieuwe eiland te verkennen en verloren artefacten te vinden.
In je reis zul je angstaanjagende bewakers tegenkomen waar je het tegen op moet nemen. Dit doe je allemaal om de geheimen van het eiland te ontdekken. De verdwenen ruïnes van Arnak combineert deck-building en worker-placement in een spel met verkenning en voorraadbeheer.
Tel daar een enorm uitgebreide spelinhoud en prachtig artwork bij op, en je hebt een tof avonturenspel dat je met het hele gezin óf in je eentje kunt spelen.
Codenames Disney
Codenames, Disney style. Je snapt ‘m al: het superpopulaire spel van White Goblin, in een Disney jasje gestoken. Laat ik nou net dol zijn op alles wat met Disney te maken heeft (en laten we eerlijk zijn, wie niet?), dus deze versie maakt het spel nog leuker.
De basis is ongeveer hetzelfde: twee teams strijden om als eerste al hun kaarten van hun sleutelkaart te vinden. Let op dat je een goed codewoord gebruikt en niet per ongeluk het andere team helpt. Vind als eerste alle schatten en je team wint het spel!
Wat is er dan anders dan in de Codenames die we al kennen? Uiteraard zijn deze kaarten voorzien van Disney figuren, maar ook tips voor aanwijzingen geven, het aantal pogingen om te raden en geldige aanwijzingen die zijn toegestaan, zijn anders en dat maakt van Codenames Disney een goede toevoeging aan je spelletjeskast.
Cubitos
Nee, dit is geen Zwitserse editie van een nieuw spel van Spongebob Squarepants, zoals de doos misschien doet vermoeden. In Cubitos spelen spelers de rol van deelnemers aan de jaarlijkse Cube Cup, een race van strategie en geluk om de Cubitos kampioen te bepalen.
Elke speler heeft een hardloper op het circuit en een ondersteuningsteam, dat wordt vertegenwoordigd door alle dobbelstenen die je gooit. Het spel Cubitos is een beetje vergelijkbaar met Quacks: beide zijn dobbelspellen die je al vlug onder de knie hebt, vol snelheid en met een hoge geluksfactor. Soms zou je bijna vergeten dat je moet racen, zo leuk zijn de kaarten.
Maar vergeet niet: be fast or be last!
De Dwergen van Nidavellir
Gek op dwergen, draken en andere fantasty wezens? Say no more: White Goblin vertaalt het allemaal naar het bordspel De Dwergen van Nidavellir. De dwergen van Nidavellir leefden millennia lang in vrede, maar in het wilde en ijzige land van het koninkrijk van Nidavellir blijft er nooit iets voor altijd. Het vergeten kwaad Fafnir, de reusachtige draak, is ontwaakt na grote ruzies in het koninkrijk.
Verzamel de beste krijgers, vorm een leger en versla het kwaad dat het dwergenkoninkrijk bedreigt. Het is even uitzoeken en inkomen, maar als je de regels eenmaal onder de knie hebt speelt De Dwergen van Nidavellir lekker snel weg én het spel is ook nog eens iedere keer spannend. Het prachtige zwart-wit artwork maakt het af!
Het voorjaar van 2021 heeft veel moois en nieuws naar onze spellenkasten gebracht, maar ook daarvoor bracht White Goblin Games spellen uit die we niet over het hoofd mogen (en kunnen!) zien. In 2020 bracht de spellenuitgever een aantal zeer noemenswaardige spellen op de markt, waarvan we bij sommige binnenkort een uitbreiding kunnen verwachten!
Everdell
Het strategische spel Everdell, waarin de belevenissen van een groep bosbewoners gedurende een jaar wordt nagespeeld, was in 2018 al een dikke hit. Het spel won in dat jaar verschillende prijzen, en een uitbreiding kon dan ook bijna niet uitblijven. En die kwam er al snel, in de vorm van Everdell: Pearlbrook.
Diep onder het glinsterende oppervlak van de Pearlbook rivier wacht een mysterieuze beschaving van watermensen op je. Pearlbrook introduceert een nieuw zijbord, het rivierbord, waar je je kikkerambassadeur naartoe stuurt om een nieuwe bron te verzamelen: parels. Je zult ook nieuwe beestjes en constructies tegenkomen.
Maar Pearlbrook maakt het universum van Everdell nog niet compleet. Binnenkort staat Everdell: Spirecrest op de planning, een volgende uitbreiding die een nieuw landschap toevoegt aan deze wereld vol fantasie en spanning.
Tiny Towns
In de categorie beste spellen, letterlijk.
Tiny Towns werd afgelopen jaar genomineerd bij de Nederlandse Spellenprijs in de categorie Beste Kennersspel 2020, samen met De Taveernen van de Oude Stad en De Crew, waarbij laatstgenoemde er met de eer vandoor ging. Dat maakt Tiny Towns echter niet minder het noemen waard: dit is een superleuk, kleurrijk en prachtig vormgegeven strategisch spel waarin je als burgemeester van een klein stadje in het bos een bloeiende stad vol welvaart probeert te bouwen. Zoals het een goede burgemeester betaamd.
Een uitbreiding van Tiny Towns liet niet lang op zich wachten: eind vorig jaar verscheen Tiny Towns Voorspoed, een toffe toevoeging aan het originele spel die door de uitvinding van geld nog veel meer opties biedt, zoals ruilen en verzamelen.
Goed om te weten: Tiny Towns Voorspoed kun je niet op zichzelf spelen, hiervoor heb je echt het basisspel nodig.
Architecten van het Westelijk Koninkrijk
Ook dit spel kwamen we al eerder tegen in beste spellen lijstjes. Architecten van het Westelijk Koninkrijk werd namelijk niet alleen genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2020 in de categorie Beste Expertprijs, het spel ging er ook nog eens met de prijs vandoor. Een waardige om te noemen dus, en dat is niet zomaar: Architecten van het Westelijk Koninkrijk een leuk uitdagend en afwisselend worker-placement spel met een hoge herspeelbaarheidfactor.
Het verzamelen van grondstoffen en munten om zelf te kunnen bouwen vraagt de nodige tactiek, het gevangen nemen van je tegenstanders voegt een extra spannende (en laten we wel wezen: stiekem heel leuke) dimensie toe.
De vele fans van Architecten van het Westelijk Koninkrijk zijn op hun wenken bediend met een uitbreiding. Intussen is Ambachtslieden: Architecten van het Westelijk Koninkrijk bij White Goblin uitgekomen, een spel waarin reizigers zijn teruggekomen naar de stad als echte ambachtslieden. Ze zijn uitgerust met kennis en nieuwe ambachten en gereedschappen, wat zorgt voor nog meer mogelijkheden en spelplezier!