Onderwijsplein 2022

Spelletjes zijn natuurlijk leuk, maar ze dagen je ook uit! Zonder dat je het door hebt oefen je uiteenlopende vaardigheden. Deze gedachte vormt de basis voor het Onderwijsplein op Spellenspektakel.

Na een geslaagde eerste editie in 2021, is het Onderwijsplein dit jaar terug. Je vindt hier verschillende uitgevers van spellen met een educatief karakter. Op het plein gaan we graag het gesprek aan om kennis en ervaringen te delen en tonen we de mogelijkheden van spellen in onderwijs.

Spelend leren

De educatieve waarde van een spel gaat zoveel verder dan letterlijke lesstof. Vroeger werden spellen als beloning toegepast en lag de focus voornamelijk op weetjes met vraag en antwoordkaartjes. Door de jaren heen zijn spellen veel verder ontwikkelt. De constant nieuwe mechanieken bieden nieuwe uitdagingen en een rijkere speelbeleving. Ze maken het mogelijk om tijdens het spelen executieve functies en taal te ontwikkelen.

Alleen al voor het lezen en uitvoeren van spelregels zijn taalbegrip en focus nodig. Daarnaast bevorderen de populaire coöperatieve spellen het samenwerken. Naast dat spellen en mechanieken vernieuwen, staat ook de technologie niet stil. Door al deze middelen te combineren, ook wel Blended learning genoemd, ontstaan er nieuwe mogelijkheden en passende uitdagingen voor ieder kind. Een mooi voorbeeld hiervan is de Rolf Connect van de Rolf groep. Meer daarover lees je hier.

Niet alleen het spelen van een spel biedt nieuwe manieren van leren. Soms is het spel juist het doel in plaats van het middel. Zoals bij het initiatief Boekenspel vanuit Ravensburger en Pumpkin Games. Hierbij mochten kinderen juist een spel ontwerpen op basis van hun lievelingsboek.

Benieuwd naar de mogelijkheden van jouw spel of voor jouw les? Kom eens langs bij het Onderwijsplein. Door verschillende kanten te combineren met de kennis en ervaringen die zijn opgedaan, ontstaan er mooie ideeën.

De volgende partijen zijn aanwezig op het Onderwijsplein van Spellenspektakel 2022: 

Giddy Games

Giddy Games is een speluitgeverij uit Nijmegen die zich specialiseert in educatieve bord- en kaartspellen. Met unieke trainingsspellen op maat maakt Giddy Games leren leuker en effectiever.

Op zoek naar een trainingsspel speciaal voor jouw workshops, evenementen of interne training? Kom dan vooral even een praatje maken met Gideon. Hij is te vinden op het Onderwijsplein van het spellenspektakel.

Rolf Groep

De Rolf groep

Met vele jaren ervaring in het onderwijs, is de Rolf Groep velen wel bekend. Deze organisatie is een totaalleverancier voor het onderwijs. Tijdens het Spellenspektakel zullen ze vooral laten zien hoe zij spelend leren toepassen en hoe hun materialen ingezet kunnen worden voor een brede groep kinderen van verschillende niveaus. 

Ze zullen ook de Rolf Connect meenemen. Door een hub te plaatsen tussen blokjes en een beeldscherm, ontstaat een veelzijdige manier om spelen en leren te combineren. 

Speel je Vaardig Junior

Speel je vaardig is een praktisch boek dat gemaakt is voor iedereen die spellen wil gebruiken om denk- en gedragsvaardigheden (executieve functies) te ontwikkelen. Met spellen kunnen deze vaardigheden heel goed geoefend worden en in het boek wordt uitgelegd hoe je dit kunt aanpakken. De spellen die in Speel je vaardig staan zijn voor de leeftijd 5 of ouder.

Speel je vaardig Junior is de opvolger van Speel je vaardig en zoals de naam al aangeeft is deze voor begeleiders van het jonge kind (2 tot 6 jaar). Hoe vroeger je begint met het oefenen van denk- en gedragsvaardigheden, hoe beter. In dit boek zijn bij ieder spel ook tips voor taal en woordenschat toegevoegd, omdat spellen ook daarvoor heel goed te gebruiken zijn.

De manier van het inzetten van spellen in combinatie met de executieve functies, leggen wij uit in praktische workshops op maat, voor iedereen die met kinderen werkt. Ook incompany.

Kennis Centrum Spel

Spellen op een slimme manier inzetten in je onderwijs voor een grotere leeropbrengst.

Wij hebben een divers aanbod om spellen op school in te zetten we zien je graag op ons onderwijsplein om:

  • je materiaalbudget optimaal wilt inzetten en eerst wilt oriënteren op spellen om gerichte keuzes te maken
  • samen met je team meer wilt gaan doen met spellen, maar eerst meer wilt horen en spellen wil uitproberen
  • spellen op een hoger plan wilt tillen en een gesprekspartner zoekt om samen een plan te maken voor jouw school
  • een groepje leerlingen of studenten extra uitdaging of begeleiding wilt bieden met een spel
  • een spel wilt maken of je leerlingen een spel wilt laten maken en tips of feedback wilt
  • je een spellenmiddag voor je team of je leerlingen wilt organiseren

3D Serious Gaming

Hallo! 3D Serious Gaming is waar onderwijs, boardgames & 3D-printen bij elkaar komen. Speciaal voor onderzoekende docenten, makers en onderwijs-ontwikkelaars die de kracht van 3D-printen en spellen willen ervaren.
3D Serious gaming geeft trainingen en advies op het gebied van 3D-printen en lesmethodes ‘speels leren’ op maat. Daarnaast is 3DSG een professionele Game Lab waar constant nieuwe spellen bedacht en opgeleverd worden. 3DSG Game Lab kan overal tijdelijk of vast op jouw locatie opgezet worden.