Een bordspel is niet alleen leuk om te spelen, je wordt er zelfs slimmer van! Een spel verstekt je analytisch denkvermogen, je leert ervan samenwerken en het helpt bij het aanleren van communicatieve vaardigheden. Het is daarom niet gek dat bordspellen tegenwoordig volop in het onderwijs worden gebruikt!
Van kinderen tot (jong)volwassenen
Zowel op de basisschool, als bij het voortgezet onderwijs en daarna zijn bordspellen een goed middel om leerlingen te betrekken bij de les. Op het Onderwijsplein vind je allerlei verschillende partijen die zich al jarenlang bezighouden met bordspellen en onderwijs. Zij kunnen je alles vertellen over de beste methodes om deze twee werelden met elkaar te verenigen.
Als docent mag je dit plein niet missen, maar ook voor ouders en kinderen valt hier van alles te zien en te beleven! Kijk snel bij ‘Onderwijsplein 2023‘ voor alle deelnemers van dit jaar.
Spelend leren
De educatieve waarde van een spel gaat zoveel verder dan letterlijke lesstof. Vroeger werden spellen als beloning toegepast en lag de focus voornamelijk op weetjes met vraag en antwoordkaartjes. Door de jaren heen zijn spellen veel verder ontwikkelt. De constant nieuwe mechanieken bieden nieuwe uitdagingen en een rijkere speelbeleving. Ze maken het mogelijk om tijdens het spelen executieve functies en taal te ontwikkelen.
Alleen al voor het lezen en uitvoeren van spelregels zijn taalbegrip en focus nodig. Daarnaast bevorderen de populaire coöperatieve spellen het samenwerken. Naast dat spellen en mechanieken vernieuwen, staat ook de technologie niet stil. Door al deze middelen te combineren, ook wel Blended learning genoemd, ontstaan er nieuwe mogelijkheden en passende uitdagingen voor ieder kind.
Can’t Stop
Patrick Zuidhof, drijvende kracht achter het onderwijsplein, gebruikte spellen altijd al graag in zijn lessen. Op school worden spellen nog te vaak gezien als een beloning na het harde werk. Terwijl spellen juist een fantastisch middel kunnen zijn in de les. ‘Door een spel als Can’t Stop leren leerlingen allerlei vaardigheden, terwijl ze op een leuke manier met de stof bezig zijn.
‘Bij het spel Can’t Stop gooi je met vier dobbelstenen, waarmee je vervolgens twee combinaties maakt. Hierbij schat je in of je in je bij het opnieuw gooien ook een van deze combinaties zal gooien. De kans dat je nogmaals de combinatie 7 weet te gooien is veel groter dan de combinatie 2. Dit lijkt in eerste instantie vreemd, tot je er het stukje wiskunde bij pakt.
‘Plaats de verschillende combinaties eens in een matrix of dobbel 100 keer en geef de uitkomsten weer in een grafiek. Wanneer 6 van de 36 combinaties het cijfer 7 als uitkomst hebben, komen zelfs breuken aan bod.’
Benieuwd naar de mogelijkheden van jouw spel of voor jouw les? Kom eens langs bij het Onderwijsplein. Door verschillende kanten te combineren met de kennis en ervaringen die zijn opgedaan, ontstaan er mooie ideeën.