Op naar de zon: 6 x de leukste spellen voor op vakantie

De temperaturen liegen er de laatste weken niet om en het aftellen is serieus begonnen: de zomervakantie staat bijna voor de deur. Of je nou thuis blijft voor een staycation, in Nederland een camping opzoekt of naar het buitenland trekt, een spelletje meenemen is altijd een goed idee.

Nou zijn uitgebreide, grootse bordspellen met allerlei ‘dingetjes’ misschien niet het allerhandigst voor op de campingtafel, maar kun je beter voor een wat compacter spel gaan op vakantie. Speciaal voor deze zonnige periode hebben we de leukste vakantiespellen voor je uitgezocht! 

8+
24
3045 min

Azul Mini

Minitatuurversies van populaire spellen doen het altijd top op vakantie. Wie kan zich niet de reisversies van spellen als Scrabble, Wie is Het?, Mens Erger Je Niet en Monopoly herinneren, vroeger in de auto of onder de parasol op de camping? In dezelfde categorie mag deze zomer de kleine versie van het mega populaire en kleurrijke spel Azul niet in de koffer ontbreken. 

Mocht Azul totaal je aan de aandacht ontsnapt zijn (wat met wereldwijd meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren knap is, maar toch), het spel draait om het volgende: het is de bedoeling dat je de mooiste wandversiering maakt van Azuleojos, de beroemde gekleurde, keramische tegels, die oorspronkelijk wit/blauw waren. De Portugese koning Manuel I is tijdens zijn bezoek aan Spanje zo onder de indruk geraakt van de Moorse tegels, dat hij zijn eigen paleis in Portugal ermee laat versieren. In Azul krijgt iedere speler de opdracht om een zo mooi mogelijke wandversiering te maken in allerlei vormen en patronen.

Net als in het originele bordspel, ga je in de mini versie om beurten stenen/tegels kiezen en deze op jouw bord plaatsen om uiteindelijk zo veel mogelijk punten te scoren.

8+
24
20 min.

SETUP

In dezelfde categorie snelle, kleurrijke spellen voor onderweg valt SETUP. SETUP valt in het populaire Rummy-genre en hoewel dat oubollig klinkt, is het juist leuk voor jong en oud. Dat komt doordat SETUP het klassieke spel vernieuwt met een nieuwe twist: hierin mogen spelers sets van kleuren of nummers in alle richtingen bouwen! 

SETUP is eenvoudig: spelers combineren kleuren en nummers op tegels om punten te verdienen. De plaatsing hiervan is essentieel, want de spelers kunnen combinaties in alle richtingen maken of zelfs tegels stapelen om een tegenstander af te schudden. Maar let wel op: je moet oppassen dat je je tegenstanders niet helpt hun eigen sets te maken! Extra leuk: SETUP kan gespeeld worden in een competitieve modus of in een team modus.

8+
36
15 min.

Happy Bee

Nog een spel met een lekker zomers thema: Happy Bee, vol prachtige illustraties van bloemen en bijtjes waar je direct vrolijk van wordt. Lente, bloemen, bijen, alle ingrediënten worden in Happy Bee verzameld in dit spel. In Happy Bee speel je bijenkaarten en geef je de andere door aan je tegenstanders. Je doel is om zoveel mogelijk bloemen te bestuiven. Kies de bijenkaarten die je wilt spelen om de meerderheid te winnen en bloemen te krijgen. Maar pas op: je bent niet de enige die de bloemen wil verzamelen die je de meeste overwinningspunten opleveren.

Extra leuk aan Happy Bee, en volledig toepasselijk bij het thema, is dat het spel in de ‘Fun by Nature’ lijn van Helvetiq hoort. Dit betekent dat het op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd is: met zonne-energie, geen plastic, gebruik van FSC-gelabeld hout, biologisch afbreekbare inkten, vernissen en lijmen. Naast de manier van produceren, wil het assortiment spelenderwijs het bewustzijn van milieukwesties vergroten, zonder het speelplezier uit het oog te verliezen.