Puzzelen en ontcijferen: 6 x de leukste escape room spellen van nu

Puzzelen, raden, hints vinden, ontcijferen, uitvogelen en vooral: ontsnappen… Niet alleen escape rooms zijn superpopulair, ook de bordspelvarianten van deze ontsnapspelletjes schieten als paddestoelen uit de grond. Nu hoef je niet meer te wachten tot het volgende vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje om een escape room te spelen, met deze zes escape room spellen speel je gewoon vanuit je eigen woonkamer.

10+
14
135 min.

Exit – De Verloren Tempel

Exit is een van de grootste namen in escape roomspellenland. Het eerste spel stamt alweer uit 2017, maar de nieuwe edities blijven maar komen. Dat is ook niet zo gek, want alle Exit’s zijn maar een keer te spelen. Met achttien varianten valt er wat te kiezen én hou je de lol erin. De nieuwste toevoeging is aan de Exitfamilie is Exit – De Verloren Tempel.

In deze editie ga je op zoek naar een vermiste professor. Zijn spoor leidt naar een mysterieuze tempel op een afgelegen eiland in de Indische oceaan. Schurken willen de schatten van de tempel stelen. Alleen jij kunt hen stoppen door de mysterieuze tempel te verkennen en alle raadsels op te lossen. Deze editie van Exit staat bol van de uitdagende escape room-raadsels, maar er zijn ook nieuwe elementen toegevoegd. Zo moet je dit keer aan de slag met vier legpuzzels en op zoek naar nieuwe puzzelstukken om zo aanwijzingen te krijgen, wat een leuke nieuwe uitdaging vormt.

16+
14
90120 min

Escape Quest Itzamna’s Eye

Ik kan niet de enige zijn die direct Jumanji-vibes krijgt bij Escape Quest Itzamna’s Eye. Die jungle, dat lettertype, die draaischijf… Het doet allemaal direct denken aan de avonturenfilm. Wel de klassieker met Robin Williams natuurlijk, niet de remake. Escape Quest Itzamna’s Eye is misschien niet zó avontuurlijk, maar het komt in de buurt. Dit is een puzzel, bordspel en Escape room in één en het tweede spel in de serie Jonathan Eatons Houses of Treasure.

Je reist naar Guatemala en bezoek het House of Treasure: de legendarische tempel van Itzamna. Itzamna was een Maya-god met grote krachten, die de tempel heeft afgesloten tegen indringers. Zoals het een goede escape room betaamt, los je puzzels en raadsels op om de verborgen schat te vinden. Puzzel jezelf de tempel in en zoek de edelsteen: Itzamna’s Eye. Een leuke nieuwe toevoeging aan de serie, en er is goed nieuws voor wie de smaak van Escape Quest te pakken heeft: Jumbo maakt alvast bekend dat er meer edities van Escape Quest uitgebracht zullen worden.

16+
15
90 min.

50 Clues trilogie

Scandinaviërs en thrillers: het is en blijft een fantastische combinatie. Of het nou gaat om series, boeken of -zoals in dit geval- spellen, in Scandinavië weten ze er altijd wat spannends van te maken. Dat bewijst de Deense spelauteur Jeppe Norsker ook met zijn 50 Clues trilogie. Alleen de titels zijn al huiveringwekkend: Pendel van de Dood (deel 1), Witte Slaap (deel 2) en Het Lot van Leopold (deel 3). Brr.

Het verhaal van de 50 Clues escape room trilogie is al net zo macaber. In 50 Clues moet je via allerlei puzzels proberen hoofdpersonage Maria te helpen. Maria wil de wereld redden door de gereïncarneerde ziel van de kwaadaardige Belgische koning Leopold II te vernietigen. Klein probleempje: ze zit opgesloten in een inrichting en moet eerst zien te ontsnappen uit deze duistere hel. Klinkt spannend, toch? En dat is het ook!