De winnaars van Speelgoed van het Jaar 2023

De winnaars van Speelgoed van het Jaar 2023 zijn bekend! De vakjury heeft zich gebogen over vele inzendingen en heeft winnaars uitgekozen die recht hebben op de titel ‘Goed Speelgoed’. Welk speelgoed en welke spellen dat zijn vindt je hieronder:

Goed Speelgoed

Om kans te maken om als winnaar gekozen te worden, heb je als speelgoed aan flink wat eisen te voldoen. Je bent veilig om mee te spelen, bevat een heldere uitleg in het Nederlands en het materiaal is van goede kwaliteit. Daarnaast wordt er gekeken naar originaliteit, duurzaamheid en speelplezier. 

Speelgoed van het Jaar

Er bestaan allerlei soorten spellen en speelgoed. Daarom is al het speelgoed opgedeeld in zeventien verschillende categorieën. Binnen iedere categorie heeft de vakjury drie winnaars gekozen. 

Nu is het aan jullie, het publiek, om je stem te laten horen. Je kunt in elke categorie stemmen op jouw favoriet. Dit kan online hier tot 29 oktober 2023. Welke van de drie vakjurywinnaars mag zich de winnaar noemen van de Publieksprijs? Dat horen we op het Speelgoed Gala op 3 november 2023. 

Winnende spellen 2023

Natuurlijk kun je alle winnende spellen dit jaar ook weer spelen tijdens het Spellenspektakel op 4 & 5 november. Je vindt ze bij de betreffende uitgevers op de beursvloer en bij de stand van Speelgoed van het Jaar. Daarnaast legt het team van Speelgoed van het Jaar uit waarom juist deze spellen in de prijzen zijn gevallen.

Kinderspellen

Magische Berg van 999 Games
Bende op de Boerderij van MNKY Entertainment
Cats and Boxes van SmartGames

Familiespellen tot 12 jaar

Mycelia van Ravensburger 
Dixit Disney van Asmodee 
Kites van Asmodee

Familiespellen vanaf 12 jaar

De Betoverde Torens van HOT Games 
Akropolis van Geronimo Games
Skull van Asmodee

Kennerspellen

Heat van Asmodee
Wolven van 999 Games
Evergreen van 999 Games

Kidult 18+

Ondanks dat deze categorie voor allerlei speelgoed is, zijn twee van de drie winnaars spellen:
Party & Co. Extreme van Jumbo 
De Verraders van Identity Games

Speelgoed Festival

Nieuw dit jaar op Spellenspektakel is het Speelgoed Festival. Hier vind je het leukste speelgoed van het moment. Niet zo vreemd dus, dat meerdere Speelgoed van het Jaar winnaars hier ook zullen zijn:

Zo heeft uitgever ZURU maar liefst drie winnaars mee. De eerste is winnaar in de categorie Buitenspeelgoed, de X-Shot Insanity Motorized Rage Fire. Uit de categorie Pluche komen de lieve Rainbocorns en ook de Pets Alive Pooping Puppies uit de categorie Elektronica hebben een hoog schattigheidsgehalte. Een andere winnaar in de categorie Elektronica is Bitzee van Spinmaster.

De categorie STEAM staat voor educatief speelgoed. History of Life on Earth van Clementoni is daar een perfect voorbeeld van. Je vindt Clementoni daarom niet op het Speelgoed Festival, maar op het Onderwijsplein.

De bekende speelgoeduitgever Schleich heeft Horse Club paardenvrachtwagen mee, winnaar in de categorie Actiefiguren en speelsets.

Last but not least, de Little Dutch Waterbaan van Van der Meulen heeft gewonnen in de categorie Peuter. Neem je jouw kleine mee tijdens Spellenspektakel? Dan wil je het Kinderplein en het Speelgoed Festival zeker een bezoekje brengen!

Benieuwd naar alle deelnemers van het Speelgoed Festival? Je vindt ze hier.

Kinderboekenweek

Naast alle spellen van bekende uitgevers, maken ook basisschoolleerlingen nu kans om te winnen! Speelgoed van het Jaar en Kinderboekenweek werken samen met het project: Kinderboekenspel.

Basisschoolleerlingen kunnen hun eigen Kinderboekenspel ontwerpen gebaseerd op hun favoriete kinderboek. De winnende school krijgt een vet speelgoedpakket. En het wordt nog beter: Het leukste en beste Kinderboekenspel dat wint, wordt daadwerkelijk geproduceerd door een Nederlands spellenbedrijf én verkocht in de winkel. 

De wedstrijd is al begonnen, maar je hebt nog tot 15 oktober om jullie spel te ontwikkelen! Daarna mogen jullie je spel pitchen tijdens een interactieve Zoom-presentatie. Wie weet gaan jullie door naar de grote finale op zaterdag 4 november bij het Spellenspektakel, waar een vakjury alle spellen nogmaals goed onder de loep neemt en een winnaar kiest!

Meer informatie over het Kinderboekenspel vind je op de website van Samen Spelen.