Samen naar de overwinning: dit zijn de leukste coöperatieve spellen van nu

Weinig zo lekker als fanatiek een spelletje winnen van je tegenstander, toch? Iemand even echt goed inmaken. Maar het hóéft natuurlijk niet altijd zo competitief. Want wat óók leuk is, is samenwerken om een spel tot een goed einde te brengen.

Even wennen voor de strijdlustigen die graag als winnaar uit de bus komen misschien, maar heus: coöperatieve spellen zijn hartstikke leuk, én ze worden steeds populairder. Met grote regelmaat komen er nieuwe coöperatieve spellen op de markt. De leukste en nieuwste coöperatieve spellen zetten we hier voor je onder elkaar!

3+
15
15 min.

Bende op de Boerderij

We beginnen met een coöperatief spel voor het hele gezin. Bende op de Boerderij kan namelijk al gespeeld worden vanaf 3 jaar, je kan immers niet vroeg genoeg beginnen met leren samen spelen. In Bende op de Boerderij is het, je raadt het al, een zooitje. De dieren zijn namelijk alle kanten opgelopen. Jij moet er nu voor zorgen dat ze allemaal weer in hun eigen wei staan. 

Het leuke is dat je Bende op de Boerderij op twee verschillende manieren kunt spelen. Bij de coöperatieve variant zorg je er samen voor dat de dieren weer in de juiste wei staan. Maar let op! Alle dieren moeten binnen zijn voor het donker wordt, anders heeft iedereen verloren! Bij de competetieve variant dwarsboom je medespeler(s) door de wei af te zetten. Lukt het jou om als eerste jouw kudde in hun eigen wei te drijven en de anderen te slim af te zijn?

8+
15
35 min.

Carcassonne: De Mist

Fan van het spel Carcassonne? Dan hebben we goed nieuws: met Carcassonne: De Mist kun je het spel nu ook coöperatief spelen. Dit is namelijk de eerste versie uit de spelreeks die op deze manier ingestoken is. Door samen te werken moeten er genoeg punten worden verzameld, en je wint of verliest als groep.

In Carcassonne: De Mist ontwaken er geesten in Carcassonne. Een dichte mist kruipt over de akkers, slokt hele boerderijen op en bereikt de stadsmuren. Zelfs de stoerste ridders huiveren en hun uitrustingen ratelen als ze de verhalen van de nonnen horen: De mist wekt de onrustige zielen van de katharen, waar tijdens de kruistochten op werd gejaagd. En zij komen nu gerechtigheid halen! Om de rust in Carcassonne te herstellen, moet je samenwerken om de dolende geesten weer tot rust te brengen en rust naar Carcassonne te laten wederkeren!

10+
14
4590 min

Exit: Schaduwen boven Midden-Aarde

Als er een spelsoort bij uitstek geschikt (en zelfs nodig!) is als coöperatief spel, is het wel het escape room-spel. Superpopulair zijn ze, en verkrijgbaar in allerlei vormen, soorten en maten. Een van de meest prominent aanwezigen in de escape room-game is Exit Het Spel. Met grote regelmaat komt er een nieuwe versie van dit escape-spel uit, en een van de laatsten in deze reeks betekent goed nieuws voor de Lord of the Rings-fans onder ons. 

Exit: Schaduwen boven Midden-Aarde is namelijk gebaseerd op de populaire boeken van J.R.R. Tolkien. Gandalf heeft jouw hulp nodig. Door raadsels op te lossen kun je tijd winnen voor Frodo, die De Ring naar Mount Doom diep in het duistere land Mordor moet brengen. Ieder raadsel dat je oplost, vertelt het verhaal van de De Ring verder.

Net als voor alle andere Exit edities geldt helaas dat Exit: Schaduwen boven Midden Aarde maar één keer te spelen is, omdat het spelmateriaal daarna gebruikt is. Blijft natuurlijk zonde, maar je krijgt er wel een heel leuke spelervaring voor terug.