Spelenderwijs leren: dit zijn de beste onderwijsspellen

Kaartspellen, borspellen, spellen om met een grote groep, met z’n tweeën of zelfs in je eentje te spelen… Spellen vind je in alle soorten, maten, uitvoeringen en voor allerlei doeleinden. Partyspellen voor een gezellige avond met je vrienden bijvoorbeeld, of spellen die je makkelijk meeneemt op vakantie. Maar spellen kunnen ook als een handige tool ingezet worden in het onderwijs. Onderwijsspellen kunnen kinderen helpen bij het ontwikkelen van allerlei vaardigheden, en zo worden ze spelenderwijs slimmer! 

Ieder jaar vind je op Spellenspektakel het Onderwijsplein: een deel van de beurs speciaal ingericht voor onderwijsspellen en leuke leermethodes. Hier presenteren allerlei verschillende partijen die zich al jarenlang bezighouden met bordspellen en onderwijs zich. Interessant voor docenten, maar zeker ook voor ouders, begeleiders en kinderen! 

Heb je het Onderwijsplein van 2022 gemist? Geen probleem: we hebben de leukste, slimste en meest bijzondere onderwijsspellen voor je uitgezocht en onder elkaar gezet.

3+
1
15+ min.

Brain Train

De naam zegt het al: met het normenspel Brain Train, train je je brein Train je brein! Deze trein is zowel een puzzel als een speelgoedtrein, dubbel zoveel plezier dus. Het uitgangspunt is heel simpel, een beetje als die houten dozen met blokken in verschillende vormen van vroeger, alleen moet je bij Brain Train de vormen in de juiste volgorde in de wagons neerzetten.

Maar Brain Train heeft wel wat meer om het lijf dan alleen blokken plaatsen, je krijgt namelijk ook allerlei opdrachten. Naarmate de opdrachten moeilijker worden, krijg je steeds minder aanwijzingen. Zorg ervoor dat alle wagons aan elkaar vastzitten voordat je trein het station verlaat, dan ben je op het juiste spoor.

Met het spelen van Brain Train worden verschillende cognitieve vaardigheden zoals flexibel en probleemoplossend denken, plannen en ruimtelijk inzicht gestimuleerd. Goed op vele fronten dus!

6+
25
10 min.

Formula

Rekenen stom? Menig kind heeft niet veel met getallen, optellen, vermenigvuldigen en delen. Het vrolijke rekenspel Formula probeert daar verandering in te brengen door rekenen leuk te maken. Het uitgangspunt van Formula is supersimpel: raak als eerste al je kaarten kwijt door een formule te maken en het antwoord te geven, that’s it!

De uitbreidingsset zit standaard in hetzelfde doosje en hiermee maak je Formula zo moeilijk en uitdagend als je zelf wilt. In deze uitbreidingsset zitten negatieve getallen, breuken, wortels en kwadraten. Het spel kan hiermee uitdagender of juist simpeler gemaakt worden doordat je steeds kaarten toevoegt of weghoudt uit het spel.

3+
14
1+ min.

Woordjes Lopen

De Rolf Groep heeft allerlei leuke, leerzame methodes ontwikkeld die perfect zijn voor spelenderwijs leren, en daar hoort ook een aantal leuke spellen bij! Neem bijvoorbeeld het spel Woordjes Lopen, dat er een beetje uitziet als Twister, maar dan net niet. Op een mat kleurrijke mat vol voetstappen, stippen en letters leren kinderen bewegend zelf woordjes maken.

Kinderen lopen over de mat en zetten hun voet(en) op een medeklinker/klinker of lopen van de ene naar de andere letter om een woord te maken. Hun hele lijf wordt ingezet om letters en/of woorden te oefenen, te herhalen of te bedenken. De spellen die de kinderen spelen op de matten zijn verschillend per leeftijd en de kennis van de fonemen en grafemen.

38
1
1+ min.

Tiptoi

Ravensburger ontwikkelde het interactieve leersysteem voor boeken, spellen en puzzels Tiptoi speciaal voor kinderen die houden van spelend leren. Tiptoi is een innovatief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Als het kind met de stift op een afbeelding of tekst tipt, klinken er bijbehorende geluiden, gesproken tekst of muziek. De elektronische intelligentie biedt kinderen de mogelijkheid om boeken en spellen helemaal zelfstandig steeds weer opnieuw te beleven. Zo motiveert Tiptoi tot spelen en leren!

Er bestaat inmiddels een enorm assortiment voor Tiptoi. Starter-sets, spellen, boeken en puzzels rond de meest uiteenlopende thema’s en onderwerpen. Lees bijvoorbeeld over muziek of dino’s en leer spelenderwijs over getallen of het menselijk lichaam. Het onderdeel Globe leert over thema’s als geografie, landgrootte, hoofdsteden en nog veel meer. Een breed inzetbare tool om kinderen op een leuke manier over de wereld te leren!

8+
36
1530 min

Stella

Of wat dacht je van Stella? Ook zeker geen standaard onderwijsspel, maar wél een spel waarbij kinderen leren verbindingen leggen, hun verbeelding te gebruiken, creatief te denken, associaties te leggen en te fantaseren. Daarbij is Stella een perfect spel om te leren nadenken over hoe anderen denken.

Bij Stella draait het om associaties bij ideeën en interpretaties bij beelden. Elke ronde moeten de spelers in het geheim verschillende Dixit kaarten aan één enkel willekeurig woord koppelen. Slaag je erin om dezelfde kaarten als de andere spelers te kiezen? Dan vorm je een ‘vonk’ die punten oplevert. Meer associaties leiden tot meer kansen op (super)vonken, maar wordt niet te hebberig.

De speler die de meeste associaties heeft, loopt het risico een boete te krijgen waardoor deze speler niet de meeste, maar de minste punten scoort! De spelers krijgen punten voor de gezamenlijk gekozen kaarten. Als je wilt winnen, moet je dus het lef hebben om boven de andere spelers uit te steken, maar dit brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Degene die aan het einde van de vierde ronde de meeste punten heeft, wint het spel!