Spelenderwijs leren: dit zijn de beste onderwijsspellen

Of je nu gaat voor een uitgebreid bordspel dat uren duurt of liever een snel kaart- of dobbelspelletje speelt, we zijn allemaal wel te porren voor een goed spel. Maar wist je dat spellen niet alleen ter vermaak kunnen dienen? Sommige spellen zet je in als een handige tool in het onderwijs. Onderwijsspellen kunnen kinderen helpen bij het ontwikkelen van allerlei vaardigheden, en zo worden ze spelenderwijs slimmer!

Ieder jaar vind je op Spellenspektakel het Onderwijsplein: een deel van de beurs speciaal ingericht voor onderwijsspellen en leuke leermethodes. Omdat het vandaag de Dag van het Onderwijs is en we bij Spellenspektakel een speciaal plekje hebben voor onderwijsspellen zetten we de leukste nieuwtjes op het gebied van spelenderwijs leren voor je op een rij!

4+
24
15 min.

Afval Jutten

Leuk, leerzaam én goed voor het milieu: dat is Afval Jutten. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met bewustwording rond het milieu. En dus worden kinderen vanaf vier jaar in Afval Jutten uitgedaagd te ontdekken en stil te staan bij wat we allemaal weggooien in ons dagelijks leven én hoe we hier zelf iets aan kunnen doen.

In Afval Jutten verzamelen kinderen afval op de vuilniszakkaart. Zodra al het afval is verzameld, brengen ze het naar de juiste fabriek: glas, papier, hout, textiel, metaal, plastic en huishoudelijk afval. Hiermee ontwikkelen kinderen al vroeg een goede oriëntatie op zichzelf en de wereld, leren ze over natuur en techniek én het spel is goed voor de taalontwikkeling.

10+
25
40 min.

Periodic: A Game of The Elements

Natuurlijk zijn er ook veel mensen die het geweldig vinden, maar over het algemeen genomen is het vak scheikunde niet het meest favoriete vak om te leren op school. Genius Games brengt het plezier terug in scheikunde met het spel Periodic: A Game of The Elements. De naam zegt het eigenlijk al: Periodic is een strategisch bordspel dat is ontworpen rond het periodiek systeem van de elementen.

Spelers bewegen zich door het periodiek systeem om elementen te verzamelen om doelkaarten te scoren, en landen daarmee op elementgroepen om punten te scoren. Spelers betalen energie om meerdere periodieke trends te gebruiken om over de tafel te bewegen, of selecteren slechts één trend en verzamelen alle energie die aan die trend is betaald! Een leuke én leerzame manier om meer over scheikunde te weten te komen dus.

Enne, wil je liever biologie of geschiedenis leuk maken? Ook rond deze onderwerpen heeft Genius Games verschillende spellen!

8+
26
2045 min

Buiten de Boot

Een heel andere vorm van spelend leren, maar net zo belangrijk. Met Buiten de Boot draait niet om taalontwikkeling, rekenen of het onder de knie krijgen van andere schoolvakken. Buiten de Boot focust zich op een meer sociaal aspect. Samen met anderen -medeleerlingen, collega’s, groepsgenoten- ga je op speelse wijze het gesprek aan en vind je zo de plek waar je het beste tot je recht komt.

Het spel Buiten de Boot gaat ervan uit dat er voor iedereen een fijne plek is. Een plek waar ieder
zichzelf het meest prettig voelt en waar hun talenten goed tot hun recht komen. Je gaat in dit educatieve spel op speelse wijze met elkaar het gesprek aan over wat het betekent om op de juiste plek te zitten. Hoe bepaal je nou eigenlijk wat jouw juiste plek is en naar welke aspecten kijk je dan? Buiten de Boot is leerzaam én handig, een les die je meeneemt in veel verschillende nieuwe situaties. Want als je goed op je plek zit, ben je op je best!