Onder de 10!

8+
2 - 6
30 min.
2023 Utrecht
Hele gezin
Partyspel
Kaartspel

Een kaartspel van Nederlandse bodem – Ontworpen in West-Friesland.

Het spel wordt gekenmerkt door zijn combinatie van competitie en gezelligheid. Het kan overal en op elk moment worden gespeeld, of het nu thuis, op een verjaardag, op de camping of op het terras is.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 5 kaarten, elk met een unieke waarde. De resterende kaarten vormen de stock en de bovenste kaart wordt omgedraaid naast de stock gelegd. Het doel van het spel is om zo min mogelijk punten in de hand te hebben.

Tijdens het spel legt elke speler om de beurt een kaart naar keuze bovenop de kaart op tafel. Bij het wegleggen van een kaart, neemt de speler één kaart van de stock of de kaart die op tafel ligt. Er zijn ook combinaties mogelijk.

Zodra een speler minder dan 10 punten in zijn hand heeft, mag hij de speelronde beëindigen door “Onder de 10!” te roepen, maar dit mag alleen als hij zelf aan de beurt is. De speler met de laagste score wint de ronde en krijgt 0 punten op het scorebord. Als iemand “Onder de 10!” roept en er is een speler met een gelijk aantal punten of nog minder punten, dan is het een foute call en krijgt de speler met de foute call 20 strafpunten plus het aantal punten in zijn hand.

Het spel eindigt wanneer een speler boven de 150 punten komt en uit het spel ligt. Er zijn echter een aantal mogelijkheden om je score te halveren tijdens het spel: als je precies op 100 punten komt, wordt je score gehalveerd naar 50, en als je precies op 150 punten komt, wordt je score gehalveerd naar 75. De overgebleven speler is de winnaar.

Vind een winkel