Terraforming Mars: Ares Expeditie

12+
1 - 4
45 - 60 min
2022 Utrecht
2022 Gent
Experienced gamers
Strategy game
Board game

Terraforming Mars: Ares Expedition is een engine-building spel waarin spelers interplanetaire bedrijven besturen met als doel Mars bewoonbaar (en winstgevend) te maken. Het wordt ook wel Terraforming Mars: The Card Game genoemd. Ares Expedition is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2022 categorie Experts, bekijk de video om meer te leren.

Wat is goed om te weten over dit spel?

  • Dit spel uit 2021 is een compactere behoorlijk reisvriendelijke variant ten opzichte van de grotere thuis uitgave van het basisspel dat eerder jaren geleden werd uitgebracht in 2016. Het is daarentegen absoluut geen pocketspel, het zal nog wel veel ruimte in beslag nemen in je reiskoffer.
  • VInd je het uiterlijk van het spel belangrijk? Dit spel is ten is volledig in een nieuw jasje gestoken met prachtige speelkaarten.
  • Het spel is geschikt voor één tot vier spelers, het bevat dus ook een solo-modus én een coöperatieve 2-spelers variant.
  • Het spel is alleen voor spelers die er al bekend mee zijn redelijk snel te spelen, de speeltijd van 45 a 60 minuten is optimistisch ingeschat. Het spel heeft eerder een speeltijd van 1 a 2 uur.
  • Vind je het kaartspel machiavelli leuk? In plaats van karakters kies je in dit spel bewust voor bepaalde fases namelijk ontwikkeling, constructie, actie, productie & onderzoek. Maak je de verkeerde keuze? Dan kan dit je duur komen te staan.

Over het verhaal achter Ares Expedition

Een nieuw onafhankelijk spel dat zich afspeelt in de wereld van Terraforming Mars!In een tijd van ongekende rijkdom en vooruitgang is de Mens eindelijk klaar om zijn grenzen te doorbreken en een eerste verbinding naar de sterren te maken.

Over de gameplay van Terraforming Mars: Ares Expedition

Expeditie Ares is een kaartspel waar je aan het hoofd van een interplanetaire corporatie bent met als doel Mars bewoonbaar en rendabel te maken. Door gezamelijke acties et gezamelijke resolutie is TM Ares een snel en strategisch spel gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwd thema. Kunnen jullie de mensheid leiden naar deze nieuwe era?

Verander Mars met oceanen, zuurstof en temperatuur

Spendeer megacredits (MC) door te investeren in projectkaarten die direct of indirect bijdragen aan het terraformingproces. Om te winnen, wil je een hoge terraform rating (TR) en zoveel mogelijk overwinningspunten (VP) verzamelen als je kunt. Spelers verhogen hun TR door globale parameters te verhogen: oceanen, zuurstof en temperatuur. TR bepaalt ook het basisinkomen van elk bedrijf, en aan het einde van het spel telt TR als OP. Extra OP en productiemogelijkheden worden toegekend voor het bouwen van projectkaarten en andere acties die tijdens het spel worden ondernomen.

Vijf fasen: ontwikkeling, constructie, actie, productie & onderzoek

Het spel wordt gespeeld in rondes en elke ronde kiezen de spelers een van de vijf fasen, die bepalen welke activiteiten tijdens die ronde plaatsvinden. Dit betekent dat elke ronde anders is, maar kan bestaan ​​uit het bouwen van nieuwe projectkaarten, het nemen van algemene en projectspecifieke acties, het produceren van inkomsten en middelen (planten en warmte), of onderzoeken om meer projectkaarten te trekken. Elke speler neemt alle fasen die voor de ronde zijn geselecteerd en ontvangt een speciale bonus tijdens de fase die hij heeft geselecteerd.

Hoe win je het spel?

Om het spel te versnellen, moeten spelers elke fase tegelijkertijd oplossen! Het spelbord heeft sporen voor zuurstof, temperatuur en terraformclassificatie, evenals een plaats voor alle oceaantegels die in de loop van het spel zullen worden omgedraaid. Het spel eindigt wanneer er voldoende zuurstof is om te ademen (14%), oceanen genoeg om het weer op aarde mogelijk te maken (9) en de temperatuur ruim boven het vriespunt (+8°C) ligt. Het is dan mogelijk, zo niet comfortabel, om op het oppervlak van Mars te leven! De winnaar is de speler met de meeste OP aan het einde van het spel.

Nederlandse Spellenprijs Nominatie

Terraforming Mars: Ares Expedition is genomineerd in de categorie ‘Experts’ van de Nederlandse Spellenprijs. Een vakjury van 12 deskundigen kiest uiteindelijk de winnaar. Lees hier meer over de Nederlandse Spellenprijs en de overige genomineerden. De winnaars worden op de avond voor het Spellenspektakel bekend gemaakt.

Vind een winkel