Uniekies

4 - 12
2 - 6
30 - 45 min
2023 Utrecht
Children Whole family
Board game

In dit spel worden de spelers de Uniekies.

De Uniekies kunnen allemaal iets niet en hebben daarnaast een superkracht. Blink kan niet zien. Weev kan niet stilzitten. Tek kan één been gebruiken. Skerp praat niet. Lenz kan niet horen. Slik kan de armen niet gebruiken.

De Uniekies werken samen om de waterspeeltuin te redden. De waterpomp is stuk en de mol graaft molshopen die het water tegen houden. Door slim gebruik te maken van elkaars unieke eigenschappen kan de speeltuin worden gered en kan het water weer stromen zodat iedereen weer met modder kan spelen!

Door Uniekies worden spelers zich bewust hoe het is om een beperking te hebben. Het spel draagt bij aan een positieve mindset over beperkingen. Uniekies is speelbaar voor iedereen vanaf 7 jaar. Met een eenvoudigere speelwijze vanaf 5 jaar.

Het spel heeft een voelbaar spelbord, QR-codes waarmee je het spelverhaal kunt laten voorlezen, een grote spelpion en heel veel leuke samenwerkingsopdrachten waaraan iedereen mee kan doen. Ook kun je met geluidsmunten de geluiden van de waterspeeltuin beluisteren. Uniekies is ook speelbaar voor kinderen en jongeren met een visuele beperking.

Uniekies is mogelijk gemaakt door Stichting Het Gehandicapte Kind en is ontwikkeld in samenwerking met Earth Games, de Speeltuinbende en Panton. Spelauteurs: Anne Mijke van Harten van Earth Games en Ilse van der Put. Uniekies is gebaseerd op een afstudeeronderzoek van Janine Innemee voor de TU Delft naar het positief veranderen van de mindset van kinderen over kinderen met beperkingen. Bij de ontwikkeling van het spel hielpen kinderen met en zonder beperking en van verschillende leeftijden met testen en adviezen.

Uniekies is op scholen heel goed in te zetten bij Burgerschapsvorming.

Vind een winkel