Terugblik: Dit was het Spellenspektakel 2023!

Afgelopen weekend konden we tijdens Spellenspektakel 2023 in de Jaarbeurs weer genieten van de nieuwste bord- en kaartspellen, demonstraties en toernooien. Dit jaar was onze speelruimte vergroot, tot maar liefst 20.000 m2. Er was nog meer plek om spelletjes te spelen, maar ook om nieuw speelgoed te ontdekken op het Speelgoed Festival.

Op 4 en 5 november 2023 hebben meer dan 24.000 spelletjesfanaten hun weg weten te vinden naar de Jaarbeurs Utrecht. Grote en kleine uitgevers toonden hun nieuwe creaties en lieten ons allerlei spellen uitproberen, van educatieve kinderspellen tot strategische bordspellen, en van gezellige familiespellen tot spannende kaartspellen.

Ook het Speelgoed Festival stond vol met het nieuwste en leukste speelgoed van verschillende uitgevers. Alle winnaars van de Speelgoed van het Jaar-verkiezing waren te vinden en uit te proberen.
Je kon Paw Patrol Chase ontmoeten, Robert Doornbos was aanwezig met zijn spel Race to the Finish en er was een Meet & Greet met Daphne draaft door.

Achteraan op de beurs was er plek voor alle toernooien. Hier werden verschillende trading card game toernooien gespeeld, zoals van Flesh and Blood, One Piece card game en natuurlijk Magic the Gathering. Op zaterdag ging het Dutch Open Series toernooi van Magic zelfs door tot lang nadat de beurs was afgelopen. De finale eindige om iets voor middernacht.

Speciale beurs-items

Ook van de nieuwe Trading Card Game van Disney: Lorcana was er een toernooi. Het spel is in augustus uitgekomen en nu al een hit. Lees hier meer over het spel. Lorcana had ook een eigen stand in de tweede hal. Bij de stand stond steevast een rij om het nieuwe kaartspel uit te proberen. Ook kon je er een speciale promokaart krijgen. Deze kaart zit niet in de bestaande boosterpacks en is enkel op beurzen te verkrijgen.

Het spel Trekking Through History van White Goblin Games had een eigen walk-through experience, compleet in de stijl van dit gave bordspel. Wist je de puzzels op te lossen, dan ontving je een speciale speelkaart voor in jouw eigen spel. Natuurlijk was er ook weer een speciale Spellenspektakel mini figure. Bij de stand van Silver Heron (voorheen MiniPrinten) kon je zien hoe de kleine Owlbear gegoten wordt en er gratis eentje meenemen. Heb jij hem ook meteen beschilderd bij Pink Orc Studios?

Kleine uitgevers, grote gebeurtenissen

Ook op het Auteursplein gebeurden mooie dingen! Zo heeft het spel Riverbed Hunt op zaterdag het streefbedrag voor hun crowdfunding op Kickstarter bereikt. Met de opbrengst van de crowdfunding kan Odd Statue Games hun spel gaan uitgeven. Door alle steun die ze ook op zondag nog hebben mogen ontvangen, zal het spel zelfs van betere kwaliteit en met mooiere afwerking worden gemaakt. We zijn benieuwd!

In het nieuws

We hebben weer genoten van alle verslagen die iedereen gedaan heeft van hun aanwezigheid op het Spellenspektakel. Op zaterdag is het AD langs geweest, en schreef dit artikel.

Het Jeugdjournaal schonk aandacht aan de scholenwedstrijd: Ontwerp het kinderboekenspel 2023 op het Speelgoed Festival. Van de 120 spellen die zijn ingezonden, mochten er 32 door naar de halve finale. Deze vond op zaterdag plaats en ieder spel werd gepitcht bij de vakjury. De drie geselecteerde spellen die door zijn naar de finale:
♟️ Sjors en Tijn met hun spel over de boekenserie Julius Zebra van Gary Northfield
♟️ Lula en Dagmar met hun spel over De Magische Apotheek van Anna Ruhe
♟️ Noor en Barbara met hun spel op basis van Gozert van schrijver Pieter Koolwijk

Bekijk het fragment hier terug.Deze week horen we welk spel gewonnen heeft en ook echt in de winkels komt te liggen.

Enorm veel spellen

Er waren dit jaar bijna 600 spellen te spelen. Vond je een spel leuk, of zocht je extra uitbreidingen of accessoires, dan kon je deze halen bij de stands of een van de 9 winkels op de beursvloer. Alle spellen die dit jaar als demo te spelen waren op de beurs vind je hier.

Stond je spellenkast te vol en wilde je van een aantal spellen af? Dan kon je ook dit jaar weer terecht bij de Bring ‘n Buy. Hier kon je je spellen afgeven om verkocht te worden. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel Right to Play. Aan het eind van de dag kon je je winst en onverkochte spellen komen ophalen.

Bordspelvereniging Roll The Dice vroeg bezoekers om te stemmen op de spellen die ze speelden. Welke spellen werden gespeeld en wat vonden ze van die spellen? Dit heeft geresulteerd in een speciale Roll The Dice top 30 spellen op het Spellenpektakel 2023.

Voor de spellen Flamecraft en Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen zijn meer dan 100 stemmen uitgebracht, maar ze staan beide niet in de top vijf. De spellen die wel in de top 5 staan en hun (afgeronde) rapportcijfer zijn:

  1. Turing Machine van uitgever Asmodee – score: 8,4
  2. Spirit Island van uitgever 999 Games – score: 8,1
  3. Splendor Duel van uitgever Asmodee – score: 7,9
  4. De Betoverde Torens van uitgever Hot Games – score: 7,9
  5. Disney’s Lorcana van uitgever Ravensburger – score: 7,9

Je vind de hele top 30 op de website van Roll The Dice. Ben je het eens met de scores?

Volgend jaar

We kijken terug op een geslaagd weekend vol spellen en plezier. Nu is het tijd om alle gekochte spellen te spelen, het lezen van alle leuke verslagen van bezoekers en na te genieten. We hebben nu al zin in volgend jaar! Ben jij er ook bij op 9 & 10 november 2024? Laat hier je e-mailadres achter om op de hoogte te worden gesteld als de ticketverkoop start.

Foto’s door Anouk Pross Photography.