Ticket to Ride, ken jij alle versies al?

All aboooooooard! Sinds de het allereerste Ticket to Ride spel uitkwam (nu bekend als Ticket to Ride USA) in 2004 is het bordspel dat bol staat van treinplezier een gigantisch succes. Inmiddels trein je zowat de hele wereld over, met Ticket to Ride uitbreidingen die je door Japan, Afrika, Azië en zelfs Nederland laten reizen.

De spelregels van Ticket to Ride

Het doel is simpel! Verzamel zoveel mogelijk punten door routes op de kaart te bouwen tussen bestemmingen met jouw kleur trein. Per beurt heb je keuze uit twee opties: Je pakt maximaal twee wagonkaarten, of je gebruikt je wagonkaarten in je hand om een nieuw deel van een route te bouwen.

Hoe dan?

Stel je wilt een deel van een route kopen die op het speelbord vijf blauwe vakken lang is. Dat betekent dat je vijf blauwe wagonkaarten moet betalen voordat je deze mag bouwen. Er zijn ook locomotiefkaarten, dit zijn jokers die je mag inzetten voor elke andere kleur. Heb je alle routes op je getrokken bestemmingskaarten voltooid? Dan mag je tot maximaal drie nieuwe routes proberen.

Maar wees slim!

Zodra één speler nog maar twee (of minder) ongebruikte treintjes heeft, begint iedereen aan zijn of haar laatste ronde. Daarna is het trein spel afgelopen. Heb jij dan nog onvoltooide routekaarten in je hand? Dan moet je het aantal punten dat deze treinkaarten waard zijn, aftrekken van je puntenaantal.

Hoe langer je aaneengesloten route, hoe meer kans je maakt op bonuspunten. Wees wel slim en strategisch; je tegenstanders kunnen zomaar een cruciaal spoor inpikken voordat jij er kunt bouwen!

Alle versies op een rij

Heb je geen idee welke Ticket to Ride versie je nodig hebt of het leukst lijkt? Geen nood: in dit overzicht laten we je kennis maken met alle Ticket to Ride basisspellen, uitbreidingen, en stand-alone varianten. In deze blog vind je de volgende spellen. Klik op een titel om direct naar dat punt in de blog te springen:

De basisspellen
         Ticket to Ride (USA)
         Ticket to Ride Europe
         Ticket to Ride 10th Anniversary Edition
         Ticket to Ride Europe 15th Anniversary Edition

De uitbreidingen, enkel te spelen met een basisspel
         Uitbreiding: Ticket to Ride USA 1910
         Uitbreiding: Ticket to Ride Europe 1912

         Ticket to Ride Map Collection uitbreidingen
                  Volume 1 – Asia
                  Volume 2 – India & Switzerland
                  Volume 3 – The Heart of Africa
                  Volume 4 – Nederland
                  Volume 5 – United Kingdom & Pennsylvania
                  Volume 6 – France & Old West
                  Volume 6½ – Polska
                  Volume 7 – Japan & Italy
         Ticket to Ride Stay Home

Losse spellen
Ticket to Ride Nordic Countries
Ticket to Ride Germany
Ticket to Ride Rails & Sails

Ticket to Ride Cities
         Ticket to Ride New York
         Ticket to Ride London
         Ticket to Ride Amsterdam
         Ticket to Ride San Francisco

Kinderspellen, vanaf 6 jaar
        Ticket to Ride Mijn Eerste Reis
        Ticket to Ride Spookstad

Let op: je hebt áltijd een basisspel nodig voordat je een van de uitbreidingen kunt spelen. Koffers gepakt? Dit zijn leukste trein spelletjes van de afgelopen jaren.

Ticket to Ride – De Basisspellen

In 2004 kwam het allereerste Ticket to Ride spel uit. Dit basisspel liet ons kennismaken met het simpele maar uitdagende spel vol treinen. Door treinen op het spelbord te leggen claim je routes door heel Noord-Amerika. Niet lang daarna kwam ook een nieuwe variant uit, met extra spelelementen en de kaart van Europa.

Ticket to Ride / Ticket to Ride USA

8+
25
60 min.

Lang leve de trein! Met dit basisspel is het in 2004 allemaal begonnen. Oorspronkelijk uitgegeven onder de naam Ticket to Ride. Echter, sinds de vele uitbreidingen staat deze bekend als Ticket to Ride USA. Hoe dat werkt? Simpel!

Dit basisspel is qua opzet de meest toegankelijke en simpele variant van Ticket to Ride die er bestaat. In het trein spel tuf je met 2 tot 5 spelers door de Verenigde Staten. Met behulp van gekleurde wagonkaarten bouw je zoveel mogelijk treinroutes door de V.S. en verdien je zo punten. Waar je in latere Ticket to Ride uitbreidingen ook zeeroutes en tunnels kunt aanleggen, maakt Ticket to Ride USA alleen nog maar gebruik van de normale landroutes.

Bijna alle Ticket to Ride-uitbreidingen en Map Collections kun je combineren met dit basisspel. Een perfect beginstation voor treinspel liefhebbers-in-spé!

Ticket to Ride Europe

Niet zo bekend met de kaart van Amerika en geen zin in een lesje topografie? Gelukkig weet het beroemde treinspel daar sinds 2005 raad mee, namelijk met Ticket to Ride Europa.

Ticket to Ride 10th Anniversary Edition

Er was een trein spel jarig, hoera, hoera! In 2014 werd Ticket to Ride 10 jaar, en dat moest gevierd. Hoe? Met een speciale uitwerking van de originele Ticket to Ride (ook wel bekend als Ticket to Ride USA).

8+
25
60 min.

Deze nieuwe uitwerking van het basisspel is een feest voor het oog. Met een frisse look en een groter speelbord is er veel meer ruimte voor details. Zelfs de treintjes hebben een upgrade gehad – naast de herkenbare kleuren hebben ze elk hun eigen vorm en inhoud. Deze variant van het trein spel is een must have voor liefhebbers van treinspellen, maar daar zul je goed voor moeten speuren!

Deze versie is namelijk niet meer in de reguliere verkoop verkrijgbaar. Gelukkig heeft Ticket to Ride bij hun volgende jubileum ook het andere basisspel Ticket to Ride Europe in een nieuw jasje gestoken, de 15th Anniversary Edition van Ticket to Ride Europe!

Ticket to Ride Europe 15th Anniversary Edition

Ook het 15-jarige jubileum van Ticket to Ride is gevierd met een nieuwe uitgave van een van de basisspellen. Ticket to Ride Europe 15th Anniversary Edition is een luxe en grotere versie van Ticket to Ride Europe.

De Ticket to Ride uitbreidingen

Zoals eerder genoemd heb je voor het spelen van een uitbreiding altijd een van de Ticket to Ride basisspellen nodig. Voor zowel Ticket to Ride USA als Ticket to Ride Europe is een eigen uitbreiding gemaakt.

Uitbreiding: Ticket to Ride USA 1910

8+
25
60 min.

Doorreizen maar! De uitbreiding Ticket to Ride USA 1910 is een compleet nieuwe kaartenset voor het basisspel Ticket to Ride USA. In deze aanvulling voor het trein spel vind je 181 nieuwe, grotere kaarten. Naast vervangende kaarten bevat USA 1910 ook 35 nieuwe bestemmingen, een bonuskaart om extra punten te verdienen en een aantal aanpassingen op bestaande kaarten.

Deze kleine uitbreiding is dus een mooie verbetering op het basisspel, maar verandert de gameplay van het bestaande spel niet veel. Door de extra bestemmingskaarten en de bonuskaart met extra opdracht zal het spel wellicht iets dynamischer worden.

Let op: voor deze uitbreiding heb je Ticket to Ride USA nodig.

Uitbreiding: Ticket to Ride Europa 1912

Meer speelplezier in Europa!

Ook de uitbreiding Ticket to Ride Europa 1912 bevat vervangende bestemmingskaarten, ditmaal voor Ticket to Ride Europe. Altijd handig, aangezien zelfs de grootste treinspel liefhebber wel eens dat ze een kaartje kwijt raakt.

Let op: voor deze uitbreiding heb je Ticket to Ride Europe nodig. Het extra spelelement Pakhuizen & Goederenstations uit deze editie kan bij elk Ticket to Ride spel worden gebruikt.

De Ticket to Ride Map Collection Uitbreidingen

De uitbreidingen die we hiervoor genoemd hebben speel je met het speelbord en alle kaarten van de basisspellen. Bij de Map Pack uitbreidingen werkt het net iets anders. Bij deze speciale uitbreidingen zitten nieuwe speelborden van over de hele wereld en zijn er aanvullende kaarten en speelstukken aanwezig. Elke uitbreiding heeft nieuwe regels en eigenschappen, en soms zorgt een dubbelzijdig speelbord zelfs voor twee spelvarianten. Dit maakt elke Ticket to Ride uitbreiding een leuke, nieuwe uitdaging!

Waarom is het een uitbreiding als je een nieuw bord en aangepaste regels krijgt? Voor de Map Collection uitbreidingen maak je gebruik van de treintjes en gekleurde wagonkaarten uit een van de basisspellen. Hiervoor maakt het dus niet uit of je Ticket to Ride USA of Ticket to Ride Europe hebt.

In sommige gevallen kun wanneer je met 2 of 3 personen speelt, ook de wagonkaarten en treintjes uit een van de stand-alone Ticket to Ride spellen gebruiken. Die vind je verderop in onze blog.

Ticket to Ride Map Collection: Volume 1 – Asia

De eerste Ticket to Ride uitbreiding van de Map Collection brengt je naar Azië. Deze uitbreiding bevat twee varianten van het trein spel. Je vindt ze elk op een zijde van het speelbord, Legendary Asia (voor 2 tot 5 spelers) en Team Asia (voor 4 of 6 spelers, in duo’s). Beide varianten brengen nieuwe elementen op tafel.

8+
26
45 min.

Ticket to Ride Legendary Asia

In de Ticket to Ride Asiavariant Legendary Asia vormen bergroutes een nieuwe uitdaging. Een bergroute kost je namelijk het dubbele aantal treintjes. Als je een bergroute bouwt (herkbenbaar aan de kruisjes) vul je de route op het speelbord met treintjes. Vervolgens leg je hetzelfde aantal treintjes af op de hoek van het speelbord. Deze treintjes mag je niet meer gebruiken, maar leveren aan het eind wel 1 punt per stuk op. Het spel kan hierdoor sneller voorbij zijn, wees dus slim met het bouwen van bergroutes in deze uitbreiding!

Ticket to Ride Team Asia

Zoals de naam al doet vermoeden werk je in de Ticket to Ride Asiavariant Team Asia samen in duo’s. Hierdoor is het spel enkel speelbaar voor 4 of 6 spelers.
Net zoals bij andere versies heb je wagonkaarten en bestemmingskaarten in je hand. Maar dit keer staan er ook kaarten in de kaartenhouder die je deelt met je teamlid. Deze kaartenhouder staat voor jullie op tafel en bevat kaarten die jullie beiden mogen spelen. Bij het trekken van nieuwe kaarten moet je er minimaal één op de kaartenhouder zetten. Tijdens een beurt kies je of je kaarten uit je hand of uit de houder speelt. Handig toch? Zo kun je als team samen aan een route werken.

Er zit wel een nadeel aan dit teamverband: Communiceren is namelijk niet toegestaan. Het kan namelijk gebeuren dat je partner de kaart pakt die jij wil gebruiken. Daarom staat Ticket to Ride Team Asia toe dat je je beurt overslaat en twee bestemmingskaarten in het gedeelde vak plaatst. Zo kun je samen aan een route werken, die voor jullie allebei duidelijk is.

Let op: om Ticket to Ride Asia te spelen heb je Ticket to Ride Europe of Ticket to Ride USA nodig.

Ticket to Ride Map Collection: Volume 2 – India & Switzerland

Ben je klaar voor een extra competitieve uitbreiding? De twee uitdagende spelvarianten in Ticket To Ride India & Switzerland zijn in het bijzonder geschikt voor gevorderde trein spel liefhebbers.

Ook deze uitbreiding heeft een tweezijdig speelbord met op elke kant een eigen kaart. Beide kaarten bevatten een druk spoornet met veel routes dicht op elkaar. Durf je plek op het spoor te claimen en wees competitief, alleen zo win je zowel Ticket to Ride India en Ticket to Ride Switserland.

Let op: om Ticket to Ride India & Switzerland te spelen heb je Ticket to Ride Europe of Ticket to Ride USA nodig of de stand-alone Ticket to Ride Germany.

Ticket to Ride Map Collection: Volume 3 – The Heart of Africa

Ben jij de meest competitieve Ticket to Ride speler die er is? Dan draai jij je hand niet om voor de meest competitieve uitbreiding tot nu toe: Ticket to Ride The Heart of Africa!

De versie speelt zich af in Afrika, in het gebied onder de Sahara. Leuk weetje: De kaart is gebaseerd op hoe het continent er in 1910 uit zag. Wat direct opvalt is dat de kleuren van de routes geclusterd zijn en enkel de routes langs de kust dubbel zijn. Deze competitieve uitbreiding voor 2 tot 5 spelers is de perfecte uitdaging voor ervaren reizigers van de Ticket to Ride express.

8+
25
60 min.

Dat het lastig is om alle bestemmingen te halen blijkt wel uit de puntentelling op de bestemmingskaarten. Van de 48 kaarten, hebben 18 een score van 17 of meer. Naast de verre bestemmingen en vele korte wegen komen we ook de veerboten weer tegen. Om deze routes te kunnen nemen heb je locomotiefkaarten (jokers) nodig.

Nieuw in Ticket to Ride Heart of Africa zijn de terreinkaarten. Deze zijn er in drie soorten: Woestijn- en savannekaarten, jungle- en boskaarten en berg- en klifkaarten. Bij het pakken van wagonkaarten tijdens je beurt kun je ook deze pakken. De terreinkaarten leg je open voor je neer.

Maar waarom?
Op het moment dat jij een route legt in een kleur die op de terreinkaart staat, kun je ervoor kiezen om de terreinkaart (of twee) ook te spelen. Zo krijg je het dubbele aantal punten voor je route. Let op! Je mag een terreinkaart enkel spelen als je niet de persoon bent met het minste aantal van deze terreinkaarten.

Is de moed je nog niet in de schoenen gezakt? Dan is Ticket to Ride The Heart of Africa is een spannende en uitdagende toevoeging aan jouw spellenkast.

Let op: om Ticket to Ride The Heart of Africa te spelen heb je Ticket to Ride Europe of Ticket to Ride USA nodig.

Ticket to Ride Map Collection: Volume 4 – Nederland

Zo dichtbij huis kwam Ticket to Ride niet eerder: Nederland wordt compleet met tolbruggen in beeld gebracht. Ook een paar plaatsen in Duitsland en België zitten aangesloten op ons trein netwerk. Tuf tactisch met 2 tot 5 spelers per spoor door ons kikkerlandje.

Let op: om Ticket to Ride Nederland te spelen heb je Ticket to Ride Europe of Ticket to Ride USA nodig.

Zin in meer Nederlandse spoorwegen? Probeer dan ook het stand-alone spel Ticket to Ride Amsterdam.

Ticket to Ride Map Collection: Volume 5 – United Kingdom & Pennsylvania

Volume 5 van Ticket to Ride Map Collection uitbreidingen heeft weer twee varianten. Het spelbord toont aan de ene zijde het Amerikaanse Pennsylvania. De andere kant bevat een kaart van het Verenigd Konikrijk (Groot-Brittanië en Ierland). Ticket to Ride introduceert Groot-Brittanië en Ierland aan één zijde (2 tot 4 spelers) en Pennsylvania (2 tot 5 spelers) aan de nadere kant.

8+
25
60 min.

Ticket to Ride United Kingdom

De variant Ticket to Ride United Kingdom speel je met 2 tot 4 spelers. Nieuw in deze versie zijn de technologiekaarten. Deze technologiekaarten heb je nodig om je routes te kunnen claimen. Zonder de juiste technologiekaarten mag je enkel routes van 1 en 2 vakjes binnen Engeland claimen en geen veerbootroutes.

Aan het begin van je beurt krijg je steeds de kans om één technologiekaart te kopen. Deze kosten elk 1 of 2 locomotiefkaarten (jokers). Zo speel je de mogelijkheden vrij om andere routes te claimen. Zowel beginnende als ervaren spelers zijn wel even zoet met Ticket to Ride United Kingdom!

Ticket to Ride Pennsylvania

Ticket to Ride Pennsylvania introduceert aandelen. Deze aandelen van verschillende spoorwegmaatschappijen zijn aan het einde van het spel extra punten waard. Als je een route claimt mag je een aandeel nemen van een van de maatschappijen die naast de route staan afgebeeld.

Let op: om Ticket to Ride United Kingdom & Pennsylvania te spelen heb je Ticket to Ride Europe of Ticket to Ride USA nodig.

Voor United Kingdom heb je enkel 35 treinen per persoon nodig en de overeenkomstige scorepionnen. Speel je met dus 2 of 3 personen, dan kun je hiervoor ook de onderdelen uit Ticket to Ride Nordic Countries gebruiken in plaats van de basisspellen.

Ticket to Ride Map Collection: Volume 6 – France & Old West

Ticket to Ride France & Old West speelt zich, je raadt het al, aan de ene zijde af in Frankrijk (2 tot 5 spelers) en aan de andere zijde in het Oude Westen (2 to 6 spelers).

Let op: om Ticket to Ride France & Old West te spelen heb je Ticket to Ride Europe of Ticket to Ride USA nodig.

Ticket to Ride Map Collection: Volume 6½ – Polska

Een klein uitstapje, aangezien deze versie niet wereldwijd is uitgebracht: Ticket to Ride Polen.
Inmiddels kun je het spel online vinden en hebben ook kleinere spellenzaken vaak de mogelijkheid om het spel voor je te bestellen.

Ondanks dat de doos van het spel in het Pools is, zitten er gelukkig ook Engelse spelregels bij. Daarnaast heeft originele uitgever Days of Wonder ook Nederlandstalige spelregels op hun website staan.

Deze uitbreiding bevat een leuk spelelement: Je krijgt namelijk extra punten wanneer je buurlanden van Polen aan elkaar weet te verbinden met je geclaimde routes. Wanneer je zo’n verbinding maakt mag je een landenkaart van beide buurlanden pakken. Pakt je de bovenste landenkaart van de stapel, dan verdien je meer punten dan de volgende persoon die dat land weet te verbinden.

Let op: om Ticket to Ride Polska te spelen heb je Ticket to Ride Europe of Ticket to Ride USA nodig.

Ticket to Ride Map Collection: Volume 7 – Japan & Italy

De uitbreiding Ticket to Ride Japan & Italy bestaat weer uit een dubbelzijdig speelbord. Beide varianten speel je met 2 tot 5 spelers en hebben elk bijzondere toevoegingen aan het basisspel.

Let op: om Ticket to Ride Japan & Italy te spelen heb je Ticket to Ride Europe of Ticket to Ride USA nodig.

Ticket to Ride: Stay at Home

Deze uitbreiding telt niet helemaal mee, maar krijgt wel een eervolle vermelding!

Tijdens de lockdown in 2020 heeft uitgever Days of Wonder een uitbreiding voor Ticket to Ride uitgebracht die je zelf kunt printen. Je vindt hem hier op hun website. Het bord bevat dan ook geen landenkaart, maar de plattegrond van een huis. Weet jij de route van Papa’s stoel naar het balkon te leggen?

Voor deze uitbreiding heb je een printer nodig (of een copy shop in de buurt) en de treintjes en treinkaarten uit Ticket to Ride Europe, Ticket to Ride USA of Ticket to Ride Germany.

Ticket to Ride Standalone Spellen

Toch niet zo’n zin om eerst door Europa of de V.S. te treinen? Geen zorgen. Deze Ticket to Ride spellen kun je spelen zónder de basisspellen en zijn minstens even leuk!

Tussen de losse spellen vind je ook de serie Ticket to Ride Cities.
Elk van deze spellen speel je op dezelfde manier als de basisspellen, maar zijn door hun speelbord met minder routes lekker snel te spelen.

Ticket to Ride Nordic Countries

Waar andere versies van Ticket to Ride leuker zijn met meer spelers, is Ticket to Ride Nordic Countries juist voor 2 tot 3 spelers. De grote hoeveelheid enkele routes op het bord houden het spel spannend en de concurrentie scherp.

8+
23
3060 min

Dit Ticket to Ride spel lijkt op de basisspellen, maar heeft een paar aanpassingen. Zo heeft het bord minder routes en mag je locomotiefkaarten (jokers) enkel gebruiken bij de veerboten en tunnels.

Ticket to Ride Nordic Countries is enkel in het Engels verkrijgbaar, maar welke Ticket to Ride liefhebber heeft er nu spelregels nodig? Precies. Daag je beste vriend of vriendin vandaag nog uit!

Ticket to Ride Germany

Het speelbord van Ticket to Ride Duitsland heeft geen rare routes of bijzondere wegen. Daarmee lijkt het in een eerste oogopslag erg op het basisspel Ticket to Ride USA. Het grote verschil zit in de toevoeging van een nieuw onderdeel: de passagier.

Ticket to Ride Rails & Sails

Per trein komt je ver, maar om over water te gaan heb je boten nodig. In Ticket to Ride Rails & Sails reis je de hele wereld over via routes over land en zee.

We zagen het eerder bij een aantal Map Collection uitbreidingen, maar ook dit spel heeft een dubbelzijdig bord. Aan de ene kant vind je De Wereld en op de andere zijde De Grote Meren. Beide varianten zijn te spelen met 2 tot 5 spelers.

10+
25
120 min.

Routes claimen in Ticket to Ride Rails & Sails is nog niet zo eenvoudig. Om scheepsroutes te mogen claimen heb je scheepskaarten nodig. Ook krijg je de kans om havens te bouwen voor extra punten. Zeker als je deze weet te combineren met rondreiskaarten:

Rondeiskaarten zitten in beide spelvarianten. Ze verplichten je een groter aantal steden met elkaar te verbinden. Doe je dat via de juiste routes, dan win je extra punten. Lukt het niet? Dan krijg je strafpunten, en flink ook!

In Ticket to Ride de Wereld zijn er voor de trein ook een aantal gepaarde routes. Deze routes lopen over ruw terrein en hebben twee treinkaarten van dezelfde kleur nodig per vakje, maar je mag niet voor alle vakjes dezelfde kleur gebruiken.

Is ‘Uitdaging’ jouw tweede naam? Dan is Ticket to Ride Rails & Sails perfect voor jou. Het spel heeft geen geheimen meer voor jou en jouw kast puilt al uit van minimaal een basisspel en enkele uitbreiding. Ben je een beginner? Dan is deze editie misschien niet voor je geschikt.

Ticket to Ride Cities

Tussen de losse spellen vind je ook de Cities reeks.
Elk van deze spellen speel je op dezelfde manier als de basisspellen, maar zijn door hun speelbord met minder routes lekker snel te spelen.

Ticket to Ride New York

Ticket to Ride New York is een snelle versie van Ticket to Ride USA, met een eigen sfeer. Zo speelt dit spel zich af in de stad New York en claim je routes voor je taxi’s in plaats van treintjes.

Ticket to Ride Londen

Ticket to Ride Londen lijkt in veel opzichten op Ticket to Ride New York: Met 2 tot 4 spelers claim je routes door de straten van een metropool. Dit keer ga je op reis door de Engelse stad Londen en heb je bussen in plaats van treinen of taxi’s.

8+
24
15 min.

Toch heeft ook dit spel weer een eigen karakter en toevoegingen: Zo is Londen is opgedeeld in districten. Binnen ieder district liggen weer verschillende wijken. Door alle wijken binnen een district aan elkaar te verbinden, verdien je extra punten.

Hierdoor vraagt Ticket to Ride Londen om meer tactiek tijdens het spelen. Evengoed net zo leuk als je even een klein half uurtje hebt om te doden met je vrienden!

Ticket to Ride Amsterdam

Amsterdam, die kennen we!

Het derde spel uit de Cities- lijn is Ticket to Ride AmsterdamWe gaan terug in de tijd, naar het Amsterdam van de 17e eeuw. In plaats van treinen leggen spelers routes aan om contracten te volbrengen met karren. Je speelt dit spel in ongeveer 15 minuten, met 2 tot 4.

Ticket to Ride San Francisco

De laatste toevoeging aan de leuke set van Ticket to Ride City spellen is Ticket to Ride San Francisco. Ook dit stand-alone spel duurt ongeveer 15 minuten en speel je met 2 tot 4 spelers.

8+
25
1015 min

In dit spel vind je de spelprincipes zoals je ze kent uit de basisspellen, inclusief dubbele routes en veerboten. Je speelt in het toeristische San Francisco met kabeltrams in plaats van treintjes. Ook het uiterlijk van de transportkaarten heeft een mooie update gehad. Ze staan vol met bussen, trams, volkwagenbusjes en de joker die in andere spellen een kleurrijke locomotief was is nu een veerboot.

Op het bord van Ticket to Ride San Francisco vind je ook een aantal trekpleisters: Golden Gate Bridge, The Embarcadero, Sunset, en Potrero Hill. Op elk van deze plaatsen ligt een stapeltje toeristenfiches. Wanneer je een route claimt die hieraan grenst mag je één toeristenfiche pakken, mits je deze kleur nog niet hebt. De fiches leveren je aan het einde van het spel extra punten op.
Wanneer je met 3 of 4 spelers speelt, mogen de spelers zelf ook nog 2 locaties aanwijzen waar een toeristenfiches op komen te liggen.

Dit alles maakt Ticket to Ride San Francisco een vlot spel met wat lichte competitie. De vormgeving en kleuren voeren je helemaal mee naar the Golden City!

Ticket to Ride spelen? Kinderspel!

Ook voor de kinderen heeft Ticket to Ride twee mooie spellen uitgebracht. Deze zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en duren 15 tot 30 minuten. Het spel blijft hetzelfde: je verbindt de steden op je bestemmingskaarten door routes te claimen.

Wel zijn er een aantal aanpassingen ten opzichte van de andere Ticket to Ride spellen. Zo zijn er minder routes op het bord en zijn er meer dubbele routes. Ook mag je een bestemmingskaart afleggen in ruil voor een beurt. Het grootste verschil is het winnen van het spel: In Ticket to Ride Junior verdien je namelijk geen punten. De winnaar van het spel is de eerste persoon die 6 bestemmingskaarten heeft voltooid.

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis

Het eerste kinderspel van Ticket to Ride heet Ticket to Ride Mijn Eerste Reis. Je reist hierbij langs de grootste steden van Europa. Verbind de steden op je bestemmingskaart met elkaar door routes te claimen en treintjes te plaatsen. Ben je de eerste die 6 bestemmingskaarten heeft voltooid? Dan ben jij de winnaar!

Ticket to Ride Spookstad

Naast de klassieke Ticket to Ride-editie is er nu ook voor kinderen een leuk alternatief: Ticket to Ride Spookstad. Laat de naam je niet afschrikken! Het spel is niet eng en werkt zoals je van Ticket to Ride gewend bent. De vormgeving van het spel is spannend en nieuw, met nieuwe locaties, voertuigkaarten met paradewagens en zelfs spooktreinen.

6+
24
30 min.

In deze gruweleditie voor 2 tot 4 personen, leg je routes naar spannende en bestemmingen zoals het kerkhof en een luguber circus. Net zoals Ticket to Ride Mijn Eerste Reis bevat deze editie een simpel spelbord met meerdere dubbele routes. Alle elementen zijn kleurrijk en de opdracht is eenvoudig: Behaal als eerste zes bestemmingskaarten.

Ook zijn er bonussen te verdienen! Durf jij een tocht af te leggen tussen het bosgebied (Peperkoekhuisje, Duister Bos en Holle Boom) en het kustgebied (Moeras, Mysterieuze Vuurtoren en Visserswerf)? Dan roep je ‘Tocht overleefd!’ en verdien je een gruweltocht-kaart die meetelt als behaalde bestemmingskaart.
Daarnaast mag je extra voertuigkaarten pakken wanneer je het stadhuis weet te verbinden met de Crypte en het Spookhuis.

Het spel kan op twee manieren eindigen. Wanneer een speler als eerste 6 bestemmingskaarten heeft gehaald stopt het spel en wint deze speler. Het spel eindigt ook wanneer een speler zijn laatste spooktreintje op het bord zet. In dat geval wint de persoon die de meeste behaalde bestemmingskaarten heeft. Hebben er meerdere spelers hetzelfde aantal kaarten? Dan winnen jullie samen!