Uitgelicht: Barabar

10+
28
2090 min

Het strategische kaartspel Barabar van de Bulgaarse Infinite Games laat je op een creatieve manier nadenken over grote problemen en hoe we deze als mensheid op kunnen lossen. Kunnen helden van vroeger en nu de grote ‘challenges’ op aarde oplossen en ons zo beschermen tegen een apocalyptische toekomst?

Het spel heeft een strak design met grote speelkaarten. De overzichtelijke categorieën in verschillende kleuren maken de basis van het spel al snel duidelijk, nog voordat je de spelregels leest. Wanneer je na het lezen van de spelregels toch nog wat vragen hebt, kun je terecht bij hun how to play-video.

Hoe werkt Barabar?

Barabar bevat 75 helden, die zijn opgedeeld in 5 clans (de ecologen, artiesten, wetenschappers, ondernemers en activisten). Naast Albert Einstein en Nicola Tesla, komen ook figuren als Boyan Slat, Frida Kahlo en Greta Thunberg langs. Elke held heeft een eigen score op basis van de vijf clans. Door verschillende kaarten te spelen, en de helden te laten samenwerken, kun je scores optellen en zo problemen aanpakken.

Een van de 15 challenge kaarten wordt op tafel gelegd. Krijgen jullie te maken met een wereldwijde economische crisis of een zombie apocalyps? Vervolgens ga je aan de slag om een team van helden samen te stellen. Op het moment dat je een held speelt, vertel je de rest van de spelers hoe deze held bijdraagt aan de oplossing. Dit is een verzonnen oplossing, maar je gebruikt als basis de kennis die je hebt over deze persoon. Een andere speler legt vervolgens een held aan en breidt zo het verhaal uit. De punten op de heldenkaarten worden opgeteld totdat er genoeg punten zijn verzameld om het probleem de wereld uit te helpen.

Tijdens het spel verzin je samen een creatief, maar samenhangend, verhaal. Zo worden de challenges een voor een opgelost. Je leert over bekende figuren uit verschillende disciplines en verwerkt deze informatie in een verhaal.

Toch is het spel niet alleen maar coöperatief. Er zijn per persoon ook punten te verdienen. Wanneer je bijvoorbeeld een held neerlegt en daarmee de challenge afrond, krijg je hier punten voor. Het spel eindigt wanneer een van de spelers 10 punten heeft, of jullie 5 challenges hebben opgelost. 

Infinite Games

Infinite Games is onderdeel van de Infinite Opportunities Association, een NGO gevestigd in Sofia, Bulgarije. Zij richten zich voornamelijk op de jeugd, het aanmoedigen om deel te nemen in de maatschappij en andere vormen van educatie. Ze dagen jongeren uit om hun sociale en creatieve vaardigheden te verbeteren en zo een betere toekomst te bouwen voor iedereen. 
Met het spel Barabar zet de organisatie de volgende stap in het gebruiken van gamification om men meer bij te brengen over mensenrechten, het bevorderen van tolerantie en diversiteit.

Het spel is van origine Bulgaars en is vertaald naar het Engels, Duits en Nederlands. Het woord barabar komt in verschillende talen voor en kan teruggeleid worden naar het Perzisch en Hindi. Het staat voor gelijkheid, samen en samenwerking – het belichaamt waar dit spel van Infinite Games om draait.

Tijdens Spellenspektakel 2022 speel je Barabar bij de stand van Infinite Games. Welke helden zetten jullie in bij de invasie van gigantische spinnen?