Uitgelicht: Codenames

Inmiddels mogen we wel spreken van een moderne klassieker als we het hebben over Codenames, een van de populairste spellen van uitgever White Goblin Games. Het spel van Tjechische spelontwerper Vlaada Chvátil kwam in 2015 voor het eerst op de markt en is sindsdien uitgegroeid tot een populair partyspel met verschillende variaties op het origineel. 

Codenames is een lekker snel woordspel waarin je in teams deel uitmaakt van de geheime dienst. Doormiddel van hints en aanwijzingen ga je raden welk van de 25 spionnen bij jouw team horen. Maar pas op! Als je het verkeerde woord raadt, heb je misschien de huurmoordenaar ingeschakeld en verlies je het spel.

Hoe het werkt

10+
28
15 min.

Zestien spionnen, een dubbelspion, zeven onschuldige omstanders en een huurmoordenaar liggen voor je op tafel. Het is aan jullie team om de spionnen die bij jouw team horen te vinden! Eén speler van elk team weet welke bij zijn team horen, dat is het hoofd van de geheime dienst. De andere spelers zijn geheim agenten. Lukt het het hoofd van de geheime dienst om aanwijzingen te geven van één woord, zodat zijn team de juiste aanwijzen en zij als eerste contact maken met al hun spionnen?

Beide teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere worden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. En natuurlijk wil iedereen wil uit de buurt van de huurmoordenaar blijven! Wie het eerst zijn spionnenteam compleet heeft, wint Codenames.

Variaties

8+
28
15 min.

Wie meer van de plaatjes is, zit goed met Codenames Pictures. Ook Codenames Pictures werkt praktisch hetzelfde als het basisspel, met een aantal kleine verschillen. De belangrijkste is dat er bij Codenames Pictures geen woorden, maar plaatjes op de kaarten staan afgebeeld.

En dan is er nog Codenames Disney. Je snapt ‘m al: Codenames in een Disney jasje gestoken. Laat ik nou net dol zijn op alles wat met Disney te maken heeft, dus deze versie maakt het spel nog leuker. Ook bij deze variatie van Codenames is de basis ongeveer hetzelfde. Wat is er dan anders dan in de Codenames die we al kennen? Uiteraard zijn deze kaarten voorzien van Disney figuren, waardoor je niet op zoek gaat naar de namen van spionnen, maar moet raden welke Disneyhelden er in jouw team zitten. Maar het zijn niet alleen de plaatjes die anders zijn: ook tips voor aanwijzingen geven, het aantal pogingen om te raden en geldige aanwijzingen die zijn toegestaan, zijn anders en dat maakt van Codenames Disney een goede toevoeging aan de Codenames familie!

Populair

Codenames en al haar varianten zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een moderne klassieker die niet meer weg te denken is uit vele spelletjeskasten. Dat is ook niet zo gek, want Codenames is een spel dat goed valt bij jong en oud, bij spelletjesfanaten en mensen die niet al te veel spellen spelen. Het spel heeft simpele regels, maar bevat toch diepgang en is spannend maar ook gewoon heel erg leuk. Tel daarbij op dat je Codenames in korte tijd kunt spelen met een groep, en je hebt een partyspel dat perfect thuishoort in het rijtje partyspellen als 30 Seconds en Party & Co.