Winnende spellen van Speelgoed van het Jaar

Ook dit jaar hebben we weer mogen stemmen voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing. Na de keuzes van de vakjury, was het nu aan het publiek. Benieuwd welke spellen als favoriet uit de bus gekomen zijn? Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt Speelgoed van het Jaar?

Tijdens de Speelgoed van het jaar verkiezing stemt de jury op het winnende speelgoed in 16 verschillende categorieën. In iedere categorie worden 3 winnaars gekozen. Deze zijn op 6 september bekend gemaakt. 

7+
24
4560 min

Sinds 7 september kon het publiek stemmen op hun favoriete winnaar. Het speelgoed met de meeste stemmen krijgt daarmee ook de Publieksprijs. De uitreiking was op 8 november 2022 tijdens het Speelgoed Gala 2022.

Publieksprijs Familiespellen: Renature

In de categorie Familiespellen konden we kiezen uit Stella van Asmodee, Cross Clues van Geronimo en Renature van HOT Games. Het publiek maakte de keuze voor Renature.

In dit spel leg je dominostenen met dieren om je door een vervuilde vallei te begeven. Door planten te plaatsen in de aangrenzende gebieden, herstel je het gebied en verdien je punten.

Wat zegt de jury: “Het spel is ontworpen met een klassiek spelmechanisme, maar krijgt daardoor ook zijn elegantie. Speel je het met twee spelers, dan voelt het bijna schaakachtig aan, waarbij strategie en tactiek hand in hand gaan. Het spel vereist overzicht, planning en strategisch inzicht.”

6+
24
10 min.

Ben je juist op zoek naar een leuk spel voor kinderen, probeer dan eens de winnaars Peek-a-Zoo van Smart Games, Dodo van 999 Games en Hoofd Bewaking van Identity Games. De winnaar van de Publieksprijs, Dodo, was tijdens Spellenspektakel 2022 al een grote hit!

In het coöperatieve spel werk je samen om het laatste ei van de bedreigde Dodo te redden. Maak het pad af door de juiste fiches te vinden.

Ook de jury is fan: Het spel is een race tegen de tijd en dat zorgt voor spannend speelplezier, vooral als het ei ineens sneller gaat. Goede oefening voor het ruimtelijk geheugen en om samen te werken om een doel te bereiken. Mooi vorm gegeven!’

Publieksprijs Kennerspellen: Libertalia

Spellen met een langere speeltijd en waar een goede dosis tactiek voor nodig is, vallen vaak in de categorie Kennerspellen. Zo ook Libertalia, De Winden van Galecrest van 999 Games, die Turning Tides van Never Be Boardgames en The Hunger van Geronimo achter zich wist te laten.

14+
16
45 min.

Stuur een bende luchtpiraten aan en maak slimme combinaties om schatten te bemachtigen. Jij en je medespelers hebben elk dezelfde karakters tot je beschikking. Dus kies zorgvuldig wie je op pad stuurt, voor je het weet kaapt de tegenstander de buit onder je neus vandaan!

Ook de jury zag de uitdaging: ‘Een goed geheugen zal je in dit spel dus helpen. Met een stukje bluf, list en bedrog zal je naar de overwinning komen. Hoe meer je dit spel speelt hoe meer diepgang dit spel krijgt. Prachtig gemaakt.’

Libertalia kreeg eerder dit jaar al de titel Beste Kennerspel van de Nederlandse Spellenprijs. Een échte aanrader dus!

Andere categorieën

Ook in categorieën die niet onder ‘Spellen & Puzzels’ horen, kunnen we als liefhebbers van spellen ons hart ophalen.

Nieuwkomer aanmoedigingsprijs 2022: maXimaal

Last but not least is ook Maxim van het spel maXimaal in de prijzen gevallen. Vorig jaar won zijn spel al een van de winnaars in de categorie Educatief van de Speelgoed van het Jaar verkiezing in België. Dit jaar is maXimaal ook te spelen in Nederland. Daarvoor kreeg hij de Nieuwkomer aanmoedigingsprijs 2022. Met zijn kaartspel maakt Maxim het oefenen van de tafels weer een feestje!
Het spel bestaat uit twee versies: maXimaal maaltafels en maXimaal deeltafels.

MaXimaal en de andere winnaars waren afgelopen weekend te spelen tijdens het Spellenspektakel 2022. Heb jij ze ook gespeeld en ben je het eens met de winnaars?