Terugblik: Spellenspektakel 2022!

De spellen zijn gespeeld, de buit is binnen… dit was Spellenspektakel 2022! Wij kijken terug op een prachtige editie. Meer dan 20.000 spelletjesfanaten vanuit het hele land zijn afgereisd naar de Jaarbeurs in Utrecht om nieuwe spellen te ontdekken, te spelen en te kopen. Van klassiekers tot kickstarters en van kinderspellen tot kennerspellen, de beurs had voor ieder wat wils.
Wat was jouw hoogtepunt?

Op 5 & 6 november 2022 kon je op het Spellenspektakel terecht bij meer dan 60 bekende uitgevers van spellen. Daarnaast vond je op het Autueursplein de spellen van 41 nieuwe spellenmakers en kleine uitgevers en kon je je collectie aanvullen bij de 8 aanwezige winkels. 

Een heleboel winnaars

Speel je een spel, dan ben je vaak een winnaar of verliezer. Dit jaar waren er weer veel winnaars bij de verschillende wedstrijden en toernooien:
Zoals ieder jaar kon je bij Tucker’s Fun Factory meedoen met het oplossen van een Black Stories raadsel. Ook op de Facebookpagina van het Spellenspektakel hebben we op zondag een raadsel geplaatst. Deed jij mee bij de stand of in de comments? Ook had Tucker’s Fun Factory de Calavera dobbelactie. De winnaar heeft in één worp 5 schedels weten te gooien en ging naar huis met een spellenpakket ter waarde van €175,-. Had je bij het toernooi Snelpuzzelen bij Jumbo! de snelste tijd van het uur, dan won je een Jan van Haasteren puzzel.

Jesse won op zaterdag de Sing-off bij het spel All Stars Playlist van Formula

Voor het Toernooi der Lage Landen van the Game Master speelde je King of the Valley in duels. Won je de voorronde op zaterdag, dan plaatste je je direct voor de finale op zondag. 

Bij NRPGames vond je Nederlands Kampioenschap Rifugio. Ervaren Rifugio-speler Sjaak ging er met de winst vandoor. Hij was al eerder Nederlands Kampioen in 2018, werd 2e in 2015 en 2021 en met zijn nieuwe titel op zak is Sjaak met recht de grootste aller tijden!
Op zondag werd ook het Nederlands Kampioenschap Kingdomino gespeeld bij Geronimo Games. Gefelciteerd Yorick met de titel Nederlands Kampioen Kingdomino! Als hij de Waalse en Vlaamse kampioenen achter zich weet te laten, zien we hem namens de Benelux terug bij het Wereldkampioenschap ’23.

Meer dan geslaagd!

Was je aanwezig op het Spellenspektakel, dan is het je niet ontgaan: De Bring ’n Buy stand van budgetspelen was mateloos populair. Bezoekers konden via deze stand weer hun ongespeelde spellen inleveren om door te verkopen aan de rest van de bezoekers. Je steunde er ook nog eens een goed doel mee want, want 10% van de opbrengst ging naar Right To Play, die zich inzet voor de rechten van het kind om weer even kind te kunnen zijn. Dit jaar heeft budgetspelen de stichting een prachtige €4027,65 mogen overhandigen. 

Ook het Onderwijsplein heeft een heerlijk weekend achter de rug. Er is gespeeld, geleerd en er zijn veel interessante en inspirerende gesprekken gevoerd. Ook volgend jaar zal het plein er zijn, dan zelfs een stukje groter. Kom je ook?

Op het Auteursplein van het Spellenmaakgilde presenteerden diverse auteurs hun eigen spel. Dit zijn gepubliceerde spellen, concepten in ontwikkeling, of spellen die binnenkort via crowdfunding te steunen zijn! Heb jij een nieuwe parel ontdekt?

We kijken terug op een geslaagd weekend, en jij hopelijk ook! Heb je toch spijt dat je dat ene spel niet hebt gekocht of ben je de naam vergeten van de stand met die leuke demo? Bekijk dan vooral het overzicht met alle spellen die je dit jaar kon spelen en de plattegrond met alle stands

We zien je graag terug op 4 & 5 november bij Spellenspektakel 2023 in de Jaarbeurs, Utrecht.

Speciaal voor Spellenspektakel 2022 heeft Miniprinten een speciale mini figure gemaakt. Heb jij hem ook?

Foto’s door Anouk Pross Photography